Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Agenda

27/01/2020
20:00 - 21:00
radio

Kunst is lang: Anaïs López

Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst is bescheiden. Daarom maakt mister Motley samen met presentator Luuk Heezen het radioprogramma Kunst is Lang: een gesprek waarin een hedendaagse kunstenaar drie kwartier de tijd krijgt om te praten over zijn of haar kunst, het kunstenaarschap, en het wereldbeeld dat daarachter zit. Maandag 27 januari is Katinka Lampe te gast. Je kunt de uitzending gratis bijwonen in de studio van VondelCS.

29/1/2020
20:00 - 22:00
Programma

Geestverwanten: Caravaggio & Rosseel

Een oude meester & een hedendaagse kunstenaar over: moord

Zolang er mensen zijn, worden ze vermoord. Moord is dus van alle tijden, maar de omstandigheden waarin ze plaatsvinden zijn door de eeuwen heen veranderd. Caravaggio schilderde in de 16e eeuw vele moordscènes en maakte zich schuldig aan doodslag. Kunstenaar Jan Rosseel leeft in het hier en nu en is de zoon van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Hij maakte een fotoserie die is gebaseerd op de moord op zijn vader. Zijn veelzijdige werk stelt vragen over het door elkaar lopen van feit en fictie in ons historische geheugen.

Wat zegt een moord over de tijd waarin deze gepleegd is? Op welke wijze geeft kunst gestalte aan het kwaad? En hoe wordt de blik van de toeschouwer beïnvloedt als blijkt dat het persoonlijke leven van de kunstenaar een onmiskenbaar grote rol in het kunstwerk speelt?

Op woensdagavond 29 januari presenteren kunsttijdschrift Mister Motley, AVROTROS en VondelCS de nieuwe programmareeks Geestverwanten. Tijdens deze aftrap kijken we naar twee kunstenaars voor wie moord onlosmakelijk is verbonden met hun persoonlijke leven en dit thema op eigen wijze gestalte geven. Dit doen we langs de blik van kunsthistoricus Machtelt Brüggen Israëls, kunstenaar Jan Rosseel en presentatoren Andrea van Pol en Maurits de Bruijn.

3/02/2020
20:00 - 21:00
Radio

Kunst is Lang: Mounir Samuel

Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst is bescheiden. Daarom maakt mister Motley samen met presentator Luuk Heezen het radioprogramma Kunst is Lang: een gesprek waarin een hedendaagse kunstenaar drie kwartier de tijd krijgt om te praten over zijn of haar kunst, het kunstenaarschap, en het wereldbeeld dat daarachter zit. Maandag 3 februari is Mounir Samuel te gast. Je kunt de uitzending gratis bijwonen in de studio van VondelCS.

4/02/2019
19:00 - 21:00
Leesgroep

Leesgroep: Van wie is het verhaal?

Met de vluchtelingenboot van Christoph Buchel op de 58ste biënnale van Venetie nog scherp in het geheugen, start de leesgroep serie van 2020 met de vraag wie welk verhaal mag vertellen. Wanneer je als maker activistisch werk maakt en uitvoert, is het dan passender om zelf ook slachtoffer te zijn van de situatie waartegen je strijdt? Zijn je intenties daarmee meer geldig? Of is het juist belangrijk dat kunstenaars het opnemen voor mensen uit onderdrukte communities of problemen aankaarten waar ze op persoonlijk vlak niet mee in aanmerking komen? Wie mag wel verhaal vertellen?

Gast: Antropoloog Rita Ouédraogo

Locatie: Walter Arnhem