Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Couzijn van Leeuwen in Kunst is Lang

06 Mar 2018 Admin

Woensdag 7 maart is kunstenaar Couzijn van Leeuwen te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met van Leeuwen in gesprek over zijn herkenbare muurschilderingen, kunstenaarschap en blik op de wereld. Van Leeuwen maakt sculpturen van mens- en dier figuren, maar ook meubels uit karton. Anan Striker is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na jarenlang experimenteren met de meest uiteenlopende materialen en technieken ontdekte Couzijn van Leeuwen bij toeval het karton. "Wij gaan in hetzelfde tempo, mijn karton en ik, en daar komen mooie kleintjes van". Couzijn van Leeuwen is "het  type van de geniale kunstenaar, die gelukkig wordt van wat zijn handen voortbrengen ...De bevlogen maker die zelden een andere verantwoording  over zijn werk aflegt dan dat hij het niet laten kan.” Zo omschreef Sacha Bronwasser Alexander Calder naar aanleiding van de expositie met diens werk in 2012 in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het atelier van Couzijn van Leeuwen doet denken aan de sprookjesachtige uitdragerij van de Joodse antiekhandelaar Isak Jakobi in Bergman’s film Fanny en Alexander. Een niet aflatende stroom kartonnen kasten zag  daar het levenslicht, bijna 70 stuks door de jaren heen. Onbruikbare meubels zij het, behalve voor hen die hun verbeelding aanwenden om de loze binnenruimte binnen te gaan. Recent verschijnen ook mens- en dier figuren, soms gecombineerd in omvangrijke, complexe installaties. Het  karton functioneert ook als mal voor wonderbaarlijke afgietsels in rubber, gips en keramiek. Deze "leading artist in cardboard" is nog lang niet op zijn bruid uitgekeken.
 

Couzijn van Leeuwen
Couzijn van Leeuwen

Anan Striker is een beelddichter. In zijn vrolijke, luchtige schilderijen, tekeningen, foto’s en installaties zit steevast een woordgrap of  geestig beeldrijm verstopt.  Vaak iets met rapteksten. In enkele rake lijnen of ingrepen laat de kunstenaar zien hoe zijn blik op de alledaagse wereld om ons heen eruit ziet. Striker slaagt er in om je telkens toch nòg een keer te laten kijken. Het kan toch niet waar zijn, dat die schoen gewoon blijft staan terwijl ie uit het gras steekt? En is dat niet steeds de naam van de kunstenaar, die opduikt in het ritme van bruggen, trappen, op een menukaart en zelfs op een walkman? Twee of drie keer kijken= meer zien= meer verwondering. (Tekst: Inge Pollet) 

Anan Striker, White Sox, 2016
Anan Striker, White Sox, 2016

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl