Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Dat wat was, is niet meer

Het maken van kunst is het maken van een subjectieve beeltenis van de werkelijkheid. De kunstenaar beleeft, ervaart, registreert en wordt betoverd en zet deze bevlogenheid om in een beeldend werk dat uiteindelijk niet meer gelijk staat aan de realiteit. In de expositie Distortion (vrij vertaald: vervorming) zijn allerlei werken te zien waarbij niet wordt gestreefd de zogenaamde waarheid te vinden of bloot te leggen, maar deze juist te veranderen en om te buigen. Het lijkt me een complexe thematiek voor een tentoonstelling, want is niet ieder kunstwerk een zekere vervorming van de werkelijkheid? Waarom zijn nu juist deze kunstwerken gekozen? In de Kunstruimte Willem Twee in Den Bosch vloeien de werken van jonge, net afgestudeerde kunstenaars samen met de kunst van ervaren, (of al dode), gevestigde namen: het veranderen van de werkelijkheid blijkt iets van alle tijden.

Annemieke Alberts en Willem Harbers

Verbeelding als persoonlijke daadkracht
Annemieke Alberts en Willem Harbers laten schilderijen en sculpturen zien in de expositie ‘Het Feilloze Systeem’ in KUUB te Utrecht. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 18 februari 2018. Alex de Vries ging kijken.