Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

14014 steps in Morocco – over Stanley Brouwn

Waarom het soms belangrijker is om alleen van iemand te weten hoeveel stappen hij heeft gezet. 

Op 23 Maart in 1971 zette conceptueel kunstenaar Stanley Brouwn zijn eerste stappen in Marokko, 14014 om precies te zijn. Gedurende een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam wandelde Brouwn een maand lang door zes verschillende landen en telde met een handteller, strak tussen zijn vingers geklemd, al zijn stappen. Elke dag liet hij het museum via de telefoon weten hoeveel stappen hij die dag had gezet, waarop zij de afstand op een kaart schreven. Op de eerste dag, 18 Maart 1971, zette hij 4734 stappen door Amsterdam. Hoelang de afstand van die 4734 stappen precies moet zijn geweest, weet niemand. De stap van Brouwn zou altijd anders zijn dan die van een ander. 

Dromen met Romy Muijrers- Het levende potlood

Romy Muijrers (1990) is er meestal niet helemaal bij. Ze is met haar hoofd ergens anders. Ze is altijd een dromer geweest en werd dan ook Dromy genoemd. Ze wilde actrice worden maar toen haar auditie bij de toneelschool op niets uitliep, zei de bevriende kunstenaar Caren van Herwaarden dat ze haar tekeningen moest laten zien bij een toelating voor de kunstacademie. Ze werd meteen aangenomen op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarmee had ze ook een ander doel bereikt: weg uit Roosendaal waar ze was opgegroeid zonder bij wie of wat dan ook aansluiting te vinden. Ze zat altijd in zichzelf verzonken te mijmeren en op haar kamer te tekenen. Op de academie in Den Haag kreeg die manier van doen opeens zin en betekenis.