Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Haast u langzaam

Als je naar ‘Kairos’ zoekt op Google Images, vind je opvallend veel bedrijfsnamen logo’s en marketingstrategieën. Een paar keer zie je tussen de zoekresultaten een beeld voorbij komen dat hier niet tussen past: een halfnaakte man met vleugels aan zijn schouders en voeten, een kaal hoofd afgezien van één enkele haarlok op het voorhoofd, en in zijn hand een weegschaal. Het feit dat dit beeld van de bevleugelde man slechts een paar keer opduikt laat zien wat er tegenwoordig mis is met ons tijdbegrip: het is onderhevig aan het kapitalisme, de marktgerichtheid van onze samenleving en ons denken. 
Als we deze verdeling vertalen naar tijd kunnen we tot de constatering komen dat kloktijd tegenwoordig de boventoon voert, en dat we de andere, meer innerlijke kant van tijd, uit het zicht zijn verloren. De innerlijke tijd is de tijd van Kairos in zijn oorspronkelijke vorm, voordat hij werd gecommercialiseerd. Kairos was de Griekse god van de tijd, hij was de jongste zoon van Zeus en kleinzoon van Chronos, de andere god van de tijd die tegenwoordig almachtig is. Chronos was de god van de kloktijd die stond voor orde & structuur, eeuwige herhaling en continuïteit, altijd de uren tellend. Kairos vormt het antwoord op deze gestructureerde tijd, was zijn tegenhanger zelfs, die zorgde voor een vluchtig moment van stilstand, een korte onderbreking van de kloktijd. Kairos zorgt voor een innerlijke beleving.

Chinese meestervervalsingen

Mijn ouders hadden vroeger een enorme afdruk van Adele Herms van Egon Schiele op een kast staan. Groen hemd, slaperige blik, een soort vodden om haar benen. Ik ken die vrouw op het schilderij door en door. Ze lijkt op mijn moeder.