Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Het weer in Belmonte

Onder de titel ‘Zomersneeuw’ exposeren tien beeldend kunstenaars van 17 juni tot met 23 september nieuw werk in park Belmonte Arboretum, waarbij zij zich hebben laten inspireren door het thema ‘eeuwige verjonging’. Met dit thema sluit de elfde editie van Beelden op de Berg aan bij de viering van 100 jaar  Wageningen University & Research (WUR). In 2009 stopte het wetenschappelijk beheer van het park. Maar in aanloop naar de tentoonstelling in park Belmonte kon het publiek op de nieuwe campus van de WUR in de polder kennismaken met drie van de deelnemende kunstenaars. Flos Wildschut, de curator van 'Zomersneeuw'  presenteert daarnaast als co-curator in de vlak bij park Belmonte gelegen galerie Wit kleiner werk van dezelfde tien kunstenaars.

Innerlijke beweging en uiterlijke vorm

In het gebruik van klei en porselein als een hoogwaardige vorm van beeldende kunst is Babs Haenen (1948) al veertig jaar een fenomeen in binnen- en buitenland. Ze beweegt zich vanuit haar woon- en werkplaats Amsterdam tussen de Verenigde Staten, Japan en China en heeft ook in tal van andere landen een groot aanzien als beeldend kunstenaar die met keramiek werkt. Het is niet overdreven om te stellen dat zij in de kwaliteit van haar werk haar gelijke nauwelijks kent. De erkenning van haar kunstenaarschap die in Nederland in 1998 werd bevestigd met een grote solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, is tegelijkertijd iets waar ze zich op kan laten voorstaan en waar ze heel nuchter en realistisch in is. Als vrouw in de kunst en het vakgebied van de keramiek is Babs Haenen een onmiskenbare persoonlijkheid. Ze is zoals ze zelf zegt, net zoals haar neef, de theater- en tv-persoonlijkheid Paul Haenen, ‘met de bek open geboren’. Nu ze 70 is geworden is ze mondiger en zelfverzekerder dan ooit aan de vooravond van nieuwe tentoonstellingen in New York en Genève.