Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

De liefde voor de kunst

Op een plek waar veelal de eeuwige liefde wordt bezegeld met een ring heb ik een stukje van een kunstwerk van Wassily Kandinsky laten tatoeëren. Op mijn ringvinger staat een figuur uit een van zijn vele studies aan het Bauhaus: niet zijn meest volmaakte werk. De reactie op mijn tattoo was al snel: ben je nu getrouwd met de kunst? Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit zonder kunst kan. Eens liet een werk van Mark Rothko me aan de grond genageld staan en in het Tugendhat huis van Mies van der Rohe viel mijn mond open van al het schoon. Maar de ware in de kunst heb ik nog niet gevonden. Ik vraag mij af: In hoeverre kun je een liefdesrelatie opbouwen met een kunstwerk? 

You want it darker – Garage Rotterdam

'De samenleving waarin u leeft, heeft als doel u te vernietigen. U hebt met haar hetzelfde voor. Het wapen dat zij zal gebruiken heet onverschilligheid’, aldus de Franse schrijver Michel Houellebecq.

Er wordt gescheiden, gescholden, gevallen, gehuild, geschreeuwd, gevochten, gekermd, geslagen, gejammerd en gelogen.  Het hoort erbij, vindt de expositie ‘You want it darker’ in Garage Rotterdam. Curator Hanne Hagenaars gaat met gestrekt been in tegen het idealistische gedachtegoed dat het bestaan rooskleurig is. ‘Als je naar de wereld kijkt, is deze helemaal niet zo fraai en juist dat moeten we leren accepteren’, oppert ze in de zaaltekst van de tentoonstelling. Het duister aanvaren en – sterker nog – er de schoonheid van kunnen inzien, zó moeten we leven.