Art & everyday life

Deze rubriek bevat artikelen en interviews over kunst met een sterke focus op het dagelijks leven. Een ander licht op de orde van de dag.

Periodes zonder bezieling, lange atelierdagen en de jacht op een idee

‘Hoe lang ik ook voor het doek stond en naar dat sneeuwwitte vlak staarde, er borrelde niet het minste idee op van wat ik moest afbeelden. [..] Ik vond geen aanknopingspunt. Ik stond daar gewoon in dat kale vierkante atelier, radeloos als een romanschrijver die zijn woorden heeft verloren, als een muzikant die zijn instrument kwijt is. [..] Claude Debussy schreef ergens over de periode waarin hij klem zat bij de creatie van een opera dat hij ‘iedere dag gewoon rien bleef produceren.’ Op dezelfde manier was ook ik die zomer dag in dag uit bezig met ‘de productie van rien.’   

kunst over kunst in The End of Fear

“Een dubbele moord!” benadrukt oud-hoofdconservator van het Stedelijk, Rini Dippel, na afloop van de première van de nieuwe film The End of Fear van Barbara Visser. Meer dan 50 jaar na zijn geboortejaar roept het verhaal van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue? (1967) nog steeds heftige reacties op.