TENDENS

Elke maand bespreken kunstenaars, wetenschappers en denkers, opmerkelijke ontwikkelingen vanuit hun eigen praktijk. Wat zeggen tendensen als verdwenen introversie, de interdisciplinaire succesformule, emancipatie in het museum en het belang van (nieuwe) dromen over de tijd waarin we leven?


Categoriseren, opdelen, structureren; het menselijke brein lijkt eruit te bestaan dingen benoembaar en daarmee begrijpelijk te maken terwijl men zich anderzijds steeds bewuster wordt van de beperkingen en gevaren van stereotyperende hokjes. Hoe om te gaan met ‘het een’ en ‘het ander,’ en de verschillende waardeoordelen die hierin verborgen liggen? Kunsthistoricus Vincent van Velsen tast af hoe taal ons denken beïnvloedt en onderzoekt de (onderdrukkende) krachten van alles willen be-grijpen. Kunstenaar Vibeke Mascini beschrijft de drang aarde, landen en steden in kaders onder te brengen en in een interview legt Jan Hoek uit dat hij zijn niet-in-hokjes-onder-te-brengen modellen, toch in hokjes onderbrengt, júist om clichébeelden te bevechten.Tendens 10: Als je dromen op zijn
Tendens 9: De vele gezichten van armoede
Tendens 8: De drang iets na te laten
Tendens 7: Angst voor populisme
Tendens 6: Kunst als zelfhulpboek
Tendens 5: Samen sterker
Tendens 4: Emancipatie van de kwetsbaarheid
Tendens 3: Het museum als afspiegeling van de wereld
Tendens 2: De esthetiek van digitale vluchtigheid
Tendens 1: Verdwenen introversie

 

Met veel dank aan het: Mondriaan Fonds, het AFK, Brainwash Festival, het Van Abbe Museum Eindhoven en De Maand van de Filosofie.