Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Eindexpo WdKA, Rotterdam

30 Jun 2014 Sascia Vos

Dit jaar wordt de eindpresentatie van de afstuderende kunstenaars van de Willem de Kooning Academie in het Zomerhofkwartier op vier diverse locaties gehouden, en op een onofficiële locatie die slecht vermeld wordt, namelijk in een gebouw op perron 1 van Rotterdam Centraal Station waar de beeldende kunstenaars hun werk tonen. Wie dus met de trein komt, kan het beste eerst op het station beginnen.

Hier op het Centraal Station van Rotterdam, springt het werk van een kunstenaar uit, namelijk dat van Andrea Jellina Grevink die haar “office for lost and found data” toont. Recentelijk werd haar g-mail-account gehackt, na een speurtocht op internet en middels telefoongesprekken vond zij de hacker en de locatie waarvandaan de hack gepleegd was. Haar doel is om uiteindelijk de reis naar deze locatie in de Verenigde Staten af te leggen en haar gehackte mailtjes die zij kwijtraakte, terug te krijgen. Haar afstudeerwerk geeft haar diepgravende onderzoek weer middels prints van mailberichten, audiowerk van telefoongesprekken en internetdata.

Andrea Jellina Grevink
Andrea Jellina Grevink

Andrea Jellina Grevink
Andrea Jellina Grevink

Andrea Jellina Grevink
Andrea Jellina Grevink

Andrea Jellina Grevink
Andrea Jellina Grevink

Andrea Jellina Grevink
Andrea Jellina Grevink

Het meeste afstudeerwerk is ondergebracht op de locatie Katshoek. Ook hier is het werk van Andrea Jellina Grevink nogmaals te bezichtigen. Maar ook bijna alle andere afdelingen tonen hier hun afstudeerwerk. Hier viel het werk van Ruby Horstman op van de afdeling Animatie. Met haar werk wil zij de kijker even laten stilstaan of zitten en de nadruk leggen op vertraging. Haar installatie helemaal achterin is dan ook een verademing temidden van alle visuele indrukken die bijelkaar gepropt zijn in een ruimte. Bij Ruby is het donker en rustig. Een projectie van witte lijnen wordt schijnbaar oneindig herhaalt op transparante doeken die achter elkaar hangen. De witte lijnen vormen trage golven, transformeren langzaam in cirkels, en vervolgens in puntjes en refereren zo naar wat je kunt zien in het water of aan de nachtelijke hemel. Het werkt waarempel rustgevend en bijna meditatief!

Ruby Horstman
Ruby Horstman

Ruby Horstman
Ruby Horstman

Meer animaties en korte films zijn in het Kriterion te zien. In het nabijgelegen Roodkapje vertonen de afdelingen Illustratie en Fotografie hun afstudeerwerk. De fotograaf Mick van de Wiel exposeert hier drie fotografische werken waarop de buitengevels van rijtjeshuizen in Nederland te zien zijn. Normale doorsnee woningen dus, echter er gaat een onbepaalde dreiging van de locaties uit. Nergens op de foto’s zijn er expliciete aanwijzingen om dit unheimische gevoel te verklaren, behalve dan dat op iedere foto de locatie tegelijkertijd heel duister en toch goed belicht is.

Mick van de Wiel
Mick van de Wiel

Mick van de Wiel
Mick van de Wiel

 

In de Mini Mall tenslotte zijn de genomineerden en winnaars van de drempelprijzen voor meest getalenteerde afstudeerders van alle afdelingen aan de WdKA.

Zondag 29 juni is de laatste dag van de eindexamenexpositie van het WdKA van 11-18 uur.
De locaties zijn:
Perron 1, Rotterdam Centraal Station (beeldende kunst) (deze locatie heeft afwijkende tijden: 13-17 uur)
Katshoek, Heer Bokelweg 125 – 155 (bijna alle afdelingen)
Roodkapje, Teilingerstraat 128 (fotografie en illustratie)
Kriterion, Zomerhofstraat 76 – 90 (animatie en audiovisuele vormgeving)
Mini Mall, Raampoortstraat 30 (genomineerden en winnaars van de drempelprijzen)

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl