TENDENS

Elke maand bespreken kunstenaars, wetenschappers en denkers, opmerkelijke ontwikkelingen vanuit hun eigen praktijk. Wat zeggen tendensen als verdwenen introversie, de interdisciplinaire succesformule, emancipatie in het museum en het belang van (nieuwe) dromen over de tijd waarin we leven?

Transparantie=gerechtigheid, want alleen wie weet, heeft ook daadwerkelijk een stem. Maar; in hoeverre bestaat (contextloze) transparantie eigenlijk, en is het wel zo wenselijk en inherent heilzaam als vaak wordt gedacht? Laurens Otto 'ontmantelt' het eens beloftevolle concept van transparantie en laat zien hoe ineffectief het is tegen hedendaagse vormen van propaganda. Henry Andersen sprak in het Engels met Kate Briggs over fictie in vertalingen, en zoog vertaler Lietje Bauwens als een gesprekspartner op in de tekst. Het werk van Heather Dewey-Hagborg wijst op de ambiguïteit van DNA analyse, in een tekst door Luna van LoonTendens 14: Sexy Woorden
Tendens 13: Wie de wet breekt
Tendens 12: Onze technische natuur
Tendens 11: Hokjesdenken
Tendens 10: Als je dromen op zijn
Tendens 9: De vele gezichten van armoede
Tendens 8: De drang iets na te laten
Tendens 7: Angst voor populisme
Tendens 6: Kunst als zelfhulpboek
Tendens 5: Samen sterker
Tendens 4: Emancipatie van de kwetsbaarheid
Tendens 3: Het museum als afspiegeling van de wereld
Tendens 2: De esthetiek van digitale vluchtigheid
Tendens 1: Verdwenen introversie

 

Met veel dank aan het: Mondriaan Fonds, het AFK, Brainwash Festival, BAK Utrecht, het Van Abbe Museum Eindhoven en De Maand van de Filosofie.