TENDENS

Elke maand bespreken kunstenaars, wetenschappers en denkers, opmerkelijke ontwikkelingen vanuit hun eigen praktijk. Wat zeggen tendensen als verdwenen introversie, de interdisciplinaire succesformule, emancipatie in het museum en het belang van (nieuwe) dromen over de tijd waarin we leven?

In een wereld die steeds minder door fysieke, en meer door abstracte handelsstromen, juridische systemen en (digitale) infrastructuren wordt georganiseerd, beginnen ook veel makers zich van tastbare objecten af te wenden richting systeemvormgeving en de manipulatie hiervan. Steeds meer kunstenaars, theatermakers, architecten en activisten verdiepen zich in de wet. Maar kan kunst wel echt politieke verandering brengen door het rechtssysteem in te zetten?


-Alice Haddad en Lietje Bauwens spreken met architectenbureau Brandhluber+ over de wet als designobject.
-kunstenaarsduo Brummelen en De Haan verscheepte suiker in de vorm van een kunstwerk de Nigeriaanse grens over om zo het systeem van gesubsidieerde productie, tariefmuren en handelspolitiek te doorgronden en de veelal onzichtbare werking ervan ervaarbaar te maken. 

-Politiek curator Lara Staal spreekt met voormalig internationaal strafrechtadvocaat Victor Koppe over morele hypocrisie binnen het internationaal recht, de wet als een Westers script en de vraag of performatieve kunstprojecten kunnen bijdragen aan meer gerechtigheid.Tendens 12: Onze technische natuur
Tendens 11: Hokjesdenken
Tendens 10: Als je dromen op zijn
Tendens 9: De vele gezichten van armoede
Tendens 8: De drang iets na te laten
Tendens 7: Angst voor populisme
Tendens 6: Kunst als zelfhulpboek
Tendens 5: Samen sterker
Tendens 4: Emancipatie van de kwetsbaarheid
Tendens 3: Het museum als afspiegeling van de wereld
Tendens 2: De esthetiek van digitale vluchtigheid
Tendens 1: Verdwenen introversie

 

Met veel dank aan het: Mondriaan Fonds, het AFK, Brainwash Festival, het Van Abbe Museum Eindhoven en De Maand van de Filosofie.