Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Maria Barnas in Kunst is Lang

17 Apr 2018 Admin

Woensdag 18 april is kunstenaar en schrijver Maria Barnas te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met haar in gesprek over haar werken, kunstenaarschap en blik op de wereld. Met haar beeldend en talig werk onderzoekt ze hoe de werkelijkheid door beschrijvingen en afbeeldingen gevormd en vervormd wordt. Afra Eisma is ook aanwezig om live visueel te reageren.

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maria Barnas (1973) is een gelauwerd dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. In haar geschreven en beeldend werk onderzoekt ze hoe beschrijvingen en afbeeldingen de werkelijkheid vormen en vervormen. In hoeverre wordt de waarneming bepaald door kennis en taal? Valt het verschil tussen een object en hoe dat object gezien wordt, zichtbaar te maken?

Barnas studeerde in 1998 af aan de Gerrit Rietveld Academie en vervolgde haar opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (1999-2000), beide in Amsterdam. In haar meest recente werk speelt taal een cruciale rol in het ontwikkelen van objecten. Bestaat taal ook uit beeld? Barnas doet een poging het onzegbare vorm te geven en ontwikkelde objecten voor een alternatieve communicatie.

Maria Barnas
Maria Barnas

Afra Eisma, geboren in 1993, studeerde in 2017 af van de KABK in Den Haag. Over haar afstudeer project SUNKISS ATTITUDE schreef ze: 

Fictive presences - odd characters and personalities - with sun kissing attitudes. The nagging sound of a hammer in your head - allergic to your own sweat. Don't drop your birthmarks on the floor. Here I present to you, my overwhelming hodgepodge of colourful sculptures and images, portraying my fears as well as my fantasies. Ranging from humour to tragedy, to be as playful as gloomy.

Afra Marciel Eisma
Afra Marciel Eisma

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl