Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Henk Visch in Kunst is Lang

24 Apr 2018 Admin

Woensdag 25 april is kunstenaar Henk Visch te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werken, kunstenaarschap en blik op de wereld. Zijn oeuvre bestaat uit figuratieve en abstracte beelden, waar hij associatieve titels op toepast. Romy Muijrers is ook aanwezig om live visueel te reageren.

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Henk Visch (Eindhoven, 1950) maakt beelden. Soms zijn dat ijle lijnen van metaal, als tekeningen in de lucht, dan weer zijn het massief bronzen volumes. Zoals Visch zelf zegt: “[…] mijn werk heeft geen richting, maar alle richtingen.” Zijn oeuvre bestaat uit beelden van meer dan drie meter hoog en werken van nog geen dertig centimeter, uit figuratieve sculpturen en abstracte vormen. Aanvankelijk werkt Visch alleen op papier. Vanaf 1980 komt daar het beeldhouwen bij. Naast zijn beeldende werk schrijft en dicht Visch. Zijn eerste solotentoonstelling, die in 1981 plaatsvindt in het Apollohuis in Eindhoven, noemt hij Getimmerde tekeningen en objecten. Beeld en taal komen samen. Dat gebeurt ook in de titels die Visch zijn sculpturen meegeeft. Deze zijn associatief van aard. Een groot bronzen beeld van een zittende figuur met een bovenlijf zonder armen en met benen in een anatomisch onmongelijke houding draagt de titel Unguided tours (2014), wat een ruimtelijk geworden hiëroglief lijkt te zijn noemt Visch We can disagree and still be friends (2012) en een zilverkleurige kat met een rood met blauw omlijnd masker rond de ogen heeft als noemer I was a woman on the beach (2010).

Henk Visch, cosmic dance- the dream of the sea is a ship
Henk Visch, cosmic dance- the dream of the sea is a ship

Romy Muijrers: In mijn werk ben ik op zoek naar een verloren tijd, naar waar mijn herinneringen liggen aan een onbereikbare liefde. Vanuit een toevallige ontmoeting in een ruimte of door een waarneming in de werkelijke tijd, word ik door de spiegel van het verleden die ik met me mee draag, meegevoerd naar mijn innerlijke tijd. Hier dwaal ik door een “imaginair” landschap, en word ik meegenomen langs de verschijningsvormen van mijn herinneringen en van diepe verlangens. Het vormt een wereld waarin een bepaalde vorm van tijd niet lijkt te bestaan. Toch word ik daar uiteindelijk ook achtervolgd door de feitelijke tijd die mij weer terug brengt naar het heden, waar ik me bewust word van een verlies en waar ik angst heb de herinneringen te vergeten.
Tijdens het tekenen dwaal ik terug naar die verloren tijd, waar ik op papier de scherven van tijd en herinneringen laat samen komen om tot beeld te worden. Door het papier te scheuren en te vervormen toon ik het onvoorspelbare, kwetsbare en organische karakter van het landschap, de tijd en de herinneringen. Uiteindelijk schep ik dan de innerlijke wereld tot het gewenste en vermoedde beeld waarin ik het liefst dwaal.Mijn werkelijkheid en mijn droomwereld liggen dicht bij elkaar en zo zal naar ik hoop de onbereikbare liefde uiteindelijk de meest duurzame liefde zijn.

Romy Muijrers, Un Amour de../Fade Out, 2017
Romy Muijrers, Un Amour de../Fade Out, 2017

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl