amor·teur

Goedemorgen/middag/nacht liefhebbers, sundaypainters, hybride kunstenaars, makers, autodidacten, deeltijdkunstenaars, kunstvrienden, beginnelingen, enthousiastelingen, onderzoekers, beminnaars, dilletanten, hobby-isten, vakmannen, schilders, beeldhouwers, fotografen en andere creatieven. Een jaar lang onderzocht mister Motley in samenwerking met het VSB Fonds de behoeften en positie van de (deeltijd)kunstenaar. Geboren uit de droom om kunstenaars een online gazon te schenken waar we elkaar kunnen ontmoeten: een interactief spanningsveld waar kruisbestuiving kan ontstaan. Persoonlijke verhalen van kunstenaars, kunstopdrachten en artikelen over verschillende vraagstukken rondom de term 'amateur' vullen deze rubriek.

Opdrachtenmarathon

Geboren uit de met Joseph Beuys gedeelde droom om kunstenaars een gazon te schenken waar men elkaar kan ontmoeten, een interactief spanningsveld waar kruisbestuiving kan ontstaan, nodigde mister Motley een aantal kunstenaars uit om een opdracht te verzinnen die je thuis kunt uitvoeren. Kunstenaars Frank Koolen, Gijs Assmann en Richtje Reinsma ontwierpen uiteenlopende opdrachten, van een recept voor een performance tot de 'maanbriefjes' van Reinsma.

Op de kunstacademie worden geen kunstenaars meer opgeleid

Wat is de betekenis van de term ‘kunstenaar’ in een tijd waarin Subway zijn medewerkers ‘Sandwich Artists’ noemt, men op Instagram artistieke ‘portfolio’s’ maakt en RTLZ een wekelijks programma uitzendt onder de noemer ‘Iedereen een kunstenaar’? Je kan grofweg twee kanten op: