Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Daan den Houter en Irminia Lentjes in Kunst is Lang

29-05-2017 Redactie

Daan den Houter en Irminia Lentjes waren woensdag avond 10 mei te gast bij Kunst is Lang

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture. 

Daan den Houter (Delft, 1977) is een multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Voordat hij naar de kunstacademie (KABK) ging studeerde hij Cki (Cognitieve Kunstmatige Intelligentie) te Utrecht. In deze studie vond hij de basis voor zijn werk als kunstenaar; de subjectieve manier waarop wij de wereld om ons heen ervaren en de grote invloed van ons onderbewustzijn op onze bewuste gewaarwording fascineert Den Houter. Vanuit dit gegeven onderzoekt hij de manieren waarop wij naar de (kunst-) wereld kijken. 
In zijn werk brengt hij tegenstrijdige elementen samen waardoor ze in conflict zijn met zichzelf. Hierdoor triggeren zij de discussie over hun eigen waarde, betekenis en bestaansrecht.

Irminia Lentjes ''Sue, 38, alleenstaande moeder van twee kinderen, komt elke dag naar het strand van de bij toeristen populaire badplaats Seminyak. Toen ik haar 15 jaar geleden voor het eerst ontmoette was ze masseuse. Jaren later zag ik haar weer terug. Ze had artrose, en liep op krukken. Masseren lukte niet meer, ze was nagelstylist geworden.'' Afgelopen zomer liet Irminia Lentjes zich door haar behandelen. Ze gaf zich over aan haar handen, een uur lang, een uur in het moment. Intiem contact, maar wat wist ze na dat uur van haar? Ze besloot zichzelf uit te nodigen bij Sue, in haar een kamer appartement in Denpasar, de hoofdstad van Bali. Ze ruilde een uur in voor 24 uur, en legde haar leven vast.

Daan den Houter
Daan den Houter

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl