Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Hans Aarsman in Kunst is Lang

04-06-2018 Redactie

Woensdag 6 juni is fotograaf Hans Aarsman te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Aarsman begon als journalistiek fotograaf, maar is ook bekend van zijn kritische analyses van andere persfoto's, de boeken en theaterstukken die hij schreef . Caz Egelie is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hans Aarsman (Amsterdam, 1951) noemt zichzelf fotodetective. Begonnen als fotograaf, onder andere voor Trouw, verschuift zijn interesse gaandeweg naar het analyseren van foto’s. Aarsman onderzoekt een beeld door er op verschillende manieren naar te kijken: een vluchtige blik als hij vermoeid is, dan weer een geconcentreerd bestuderen. Wat zie ik nu eigenlijk?, is de vraag die hij zich keer op keer stelt.
In zijn teksten ontleedt Aarsman een foto, richt de blik van de kijker en wijst hem op wat hij eerder niet zag. Zijn oog voor detail wordt de loep waardoor hij ons mee laat kijken naar een foto en waardoor we gewezen worden op de verschillende betekenislagen die aanwezig zijn in een beeld. Fotografisch werk van Aarsman was onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij schreef diverse toneelstukken en de roman Twee hoofden, één kussen.

Hans Aarsman, Burg. Hogguerstraat
Hans Aarsman, Burg. Hogguerstraat

Caz Egelie. Het werk van Egelie is speels en toegankelijk, maar helaas mag niet alles aangeraakt worden. Van die tegenstrijdigheid wil hij in de toekomst af. ‘Eigenlijk ben ik vooral bang dat mensen een schuldgevoel krijgen als ze per ongeluk iets kapot maken. Ik wil mijn werk meer 'mens-proof' maken. Hetzelfde plezier als ik ervaar in mijn onderzoek wil ik overbrengen aan de toeschouwer. Beeldende kunst is vaak te saai en musea zijn te stijf. De komende tijd wil ik graag disciplines als zang, dans en theater herenigen. Het liefst in een museumsetting om daar de regels op de schop te nemen.’ Wie weet wat er over twintig jaar in de kunstboeken staat. Tekst via Ylja Band voor de Fusie

Caz Egelie, Room for Few, 2017
Caz Egelie, Room for Few, 2017

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl