Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Hetzelfde moment over de hele wereld

04-04-2018 Redactie

Ooit onder de douche gestaan en gedacht: wie zou er op dit moment aan de andere kant van de wereld ook onder de sproeier staan? Weleens tijdens een verre reis de uren terug uitgerekend om te visualiseren wat vrienden in het koude Nederland aan het doen waren op datzelfde moment? Ooit bekenden gehad die tijdens oud en nieuw in het buitenland zaten en daardoor veel te vroeg of veel te laat de beste wensen stuurden?

Tijd en reizen zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden, als je reist, reis je automatisch door de tijd. Tijdzones die veranderen, de tijdsduur die anders wordt ervaren omdat een samenleving rustiger leeft, uren die je overslaat tijdens de vlucht en de rituelen die per land, per uur verschillen.

Voor de rubriek Chronotopia van mister Motley, waarin Sanne de Vries via het perspectief van de kunst de verschillende kanten van tijd en de plaats die tijd inneemt in onze levens, onderzoekt, heeft ‘The One Minutes’ een collectief kunstwerk gemaakt met video’s uit verschillende steden en van uiteenlopende kunstenaars. Voor deze serie video’s is er één uur over de hele wereld uitgekozen: precies hetzelfde moment in allerlei verschillende steden, van Bucharest tot Tokyo en van Lima tot Toronto. Er is gestart bij de Greenwich Mean Time (GMT) , de tijdzone die wordt gezien als de middelbare zonnetijd, en zo wordt er figuurlijk de wereld rondgereisd. Het beginpunt is 12.00 in Accra, de hoofdstad van Ghana, en vervolgens wordt er één tijdzone hoger genomen, dus Venetië om 13.00 en Bucharest om 14.00, et cetera. De video’s laten daarmee zien hoe hetzelfde uur er over de hele wereld uitziet. Niemand kan ooit op alle plekken in de wereld tegelijkertijd zijn, maar het is de kunst die  op dit soort onmogelijke, bijna naïeve vraagstukken antwoord kan geven.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl