Gerda van de Glind

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 6

11 augustus 2017

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen.

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende her-producties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.




Marit H. (11) // Roy Villevoye // Eró (Preparing for the Memorial Carving for Omamá)

De werken van Roy Villevoye vielen goed in de smaak in deze klas: maar liefst drie kinderen kleurden het ijverig na. Ik heb ze verteld dat deze Nederlandse kunstenaar dol is op reizen en elk jaar een paar maanden in Papoea Nieuw Guinea woont. Daar zoekt hij naar de verschillen tussen mensen die daar in de jungle wonen en de mensen in Nederland

De afbeelding hier boven komt uit een film waarin je de stam een supergaaf beeld ziet maken. Op de afbeelding hebben ze net de boom gekapt en tillen ze hem naar de boot. Als je die film bekijkt hoor je ondertussen de kunstenaar bellen over geld. In de jungle zijn ze daar helemaal niet mee bezig (bellen of geld) en de mannen geven het beeld gewoon lekker gratis weg aan de kunstenaar. Marit vond het een mooi verhaal maar had nog wel een dikke tip voor de documentatie.

Waarom heb je dit werk uitgekozen?
Ik vind het heel mooi gemaakt. Het is erg kleurrijk en mooi in de jungle. Heel anders dan bij ons.

Je had nog wel een suggestie hoorde ik.
Ja, ik vind het een beetje raar dat je bijna geen hoofden ziet. Dan had hij de foto beter van een andere kant kunnen nemen.

Maar dit is dus één stukje uit een film. In de rest van de film zie je hun hoofden wel hoor.

O gelukkig. Het is ook eigenlijk wel mooi en goed uit de hoek. Hun pose is heel mooi.

Je hebt hem ook goed weten te vangen. Petje af!




Jelte (11) // Roy Villevoye // 31 december 1999, 1998 #1

Ook Jelte vond het heel gaaf dat er nog stammen middenin de jungle wonen en dat Roye Villevoye daar langs gaat. Ik vertelde hem dat hij t-shirts mee nam in de kleuren die bij ons thuis in de printer zitten: geel, roze en blauw. Als de mensen in de jungle dat shirt aan doet ziet dat er best cool uit. Vooral als je bedenkt dat deze kleuren helemaal niet in de jungle voorkomen. Op de originele afbeelding knallen de kleuren van de foto, maar Jelte heeft ze alsnog geprobeerd in de jungle te laten op gaan.

Wat sprak je zo aan in dit werk?

Ik vond het leuk dat ze gekleurde shirts aan hebben. En al helemaal nu ik weet dat ze die kleuren niet kennen. Dat kan ik me maar lastig voorstellen.

Ik ook. Zou je ook in de jungle willen wonen?

Nou ik denk het niet. Al vind ik het wel heel jammer dat er in Nederland geen jungle is.

Dat vind ik nou ook. Zou je nog iets veranderen aan dit kunstwerk?

Ik vind het jammer dat dat kleine meisje er rechts op staat. Die had ik er zelf afgeknipt.




Djoeke // //Roy Villevoye // Presents (3 Asmat Men/3 T-shirts/3 Presents) (1995)

Djoeke koos vastberaden voor het derde werk van Roy Villevoye. Ik vertelde haar het hele verhaal en legde uit dat de kunstenaar voor dit werk een paar vellen papier als cadeau had meegenomen naar de jungle. Die paar ‘vouwblaadjes’ maakten niet direct indruk, maar toen ik haar vertelde dat deze kleuren daar helemaal niet in de jungle voorkomen kon het werk niet meer stuk.

Je hebt er hard aan gewerkt zag ik. Waarom koos je voor dit werk?

Ik vind het heel mooi. De kleuren vallen lekker op en je ziet allemaal voetstappen in de modder. Die modder lijkt wel van marmer! Dat is echt knap geschilderd.

Ik moet je helaas teleurstellen. Dit is een foto.

O. Maar het is wel een hele prachtige foto!

Ik ben blij dat je het nog steeds ziet zitten. Zou jij in de jungle willen wonen?

Nee, liever niet. Je moet daar zelf je eten vangen en je moet overleven. Je bent daar nooit zeker of je dan echt blijft leven.




Nienke (12) // Renzo Martens en The Institute for Human Activities //  A New Settlement

Nienke was het helemaal met Renzo Martens eens dat het niet eerlijk is dat mensen uit rijke landen bakken met geld verdienen aan mensen in Afrika. Bijvoorbeeld omdat ze chocola kopen van arme mensen in Afrika en die dan voor veel meer geld in Europa verkopen en alles zelf houden. Ze vond het daarom heel aardig dat deze kunstenaar Afrikaanse chocoladebeelden in Europa verkoopt en de opbrengst teruggeeft aan de makers.

Waarom koos je voor het werk van Renzo Martens?

Nou, het kunstwerk is lekker rustig omdat er weinig kleuren zijn. Het is heel mooi gemaakt!

Wat vind je er van dat de beelden van chocola zijn gemaakt?

Heel leuk! Ik vind het ook knap want het lijkt me heel moeilijk om iets met chocola te maken.

Heb je nog een goed idee voor de kunstenaar om uit te werken?

Het zou leuk zijn als hij een chocoladebeeld van mijn kat zou maken. Die zou ik dan wel in de koelkast moeten bewaren. Voor altijd want die zou ik echt niet op eten!

Vanzelfsprekend.




Kirsten (12), Pieter Hugo // Abdullahi Mohammed with Mainasara, Lagos, Nigeria

Kirsten selecteerde het werk van Pieter Hugo. Zij was gelijk fan van deze Zuid-Afrikaanse fotograaf. Dat hij foto’s maakt van mensen die anderen een beetje raar vinden, vond zij alleen maar heel charmant. Zo hoorde Pieter Hugo een keer dat er een groep mensen was die in Afrika rondreisden met gevaarlijke dieren zoals hyena’s en slangen. Zij verdienen geld door als een soort circus op te reden met deze dieren. Kirsten vond het wel stoer dat hij deze mensen opzocht en foto’s van ze maakte.

Wat vind je zo tof aan dit werk?

Dat er extra nadruk op de man en de hyena is gelegd. Ze staan precies in het midden! Ik vind het ook leuk dat het wat aparter is dan anders.

Scherpe woordkeuze. Wat maakt het zo apart?

Nou ik zie nooit een man met een hyena! Ik vind het alleen wel heel zielig dat die hyena een muilkorf moet dragen. Ik had hem zelf geen muilkorf om gedaan.

Dat is wel erg dapper. Zou je nog iets tegen de kunstenaar willen zeggen?
Ja! Dat hij het heel mooi heeft gefotografeerd. Het is heel mooi en zit vol emotie. Goed gedaan Pieter Hugo!

Steek die maar in je zak meneer Hugo!

 

Deze wonderschone tekeningen zijn gemaakt door de kinderen uit groep 7/8 van juf Chantal op het PCBO / De Kring in Apeldoorn

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later