Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Ina van Zyl in Kunst is Lang

20-07-2017 Redactie

Woensdag 28 juni was Ina van Zyl te gast in Kunst is Lang

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture.

Ina van Zyl: Een stilleven, suggestief, misschien wel erotisch, dat is een eerste indruk bij een schilderij van Ina van Zyl (1971). Nader bekeken wekt haar werk een tegenstrijdig gevoel van verlangen, eenzaamheid en schaamte op. Ina van Zyl werd geboren in Zuid-Afrika en bracht daar haar jeugd door, ze studeerde Beeldende Kunst aan de universiteit van Stellenbosch. In eerste instantie tekende zij strips voor het underground stripblad Bitterkomix, een blad dat wordt gekenmerkt door engagement en onafhankelijkheid. Pas na haar komst naar Amsterdam, waar zij aan de Ateliers studeerde, kreeg haar kunst een autonoom karakter en begon ze met schilderen.

Ina van Zijl
Ina van Zijl

KUNST IS LANG

en het leven is kort

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl