Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Juliaan Andeweg & Markttheater de Gloed in Kunst is Lang

02-05-2017 Redactie

Kunst is Lang is terug met een gloednieuw seizoen radio én televisie uitzendingen. 20 kunstenaars die in museumzalen, atelier ruimtes en kerkgangen vertellen over hun kunst, kunstenaarschap en blik op de wereld. Op woensdag avond 12 april was Juliaan Andeweg te gast.

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture. 

Juliaan Andeweg (Den Haag, 1986)
Juliaan Andeweg studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en was in 2015-2016 resident artist aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij ziet het artistieke maakproces als een romantische, hedendaagse vorm van alchemie. Zijn installaties, sculpturen en schilderijen zijn geïnspireerd op filosofische, occulte en religieuze interesses die de nauwkeurige manipulatie van materiaal en ruimte informeren. Tegelijk gebruikt hij uitbundig materiaal uit popcultuur, banale en populaire beelden. Daarin vinden we zowel verwijzingen naar een tijdloze symboliek als naar de versmelting van stedelijke subculturen, tijdelijke obsessies, media-archieven en eindeloze beeldstromen.

Markttheater De Gloed is ontstaan vanuit het besef dat het fenomeen markttheater in vergetelheid is geraakt. Eeuwenlang was het markttheater befaamd en bood het een podium voor vrijdenkende artiesten. Maar door de opkomst van de theatergebouwen aan eind van de 18e eeuw verdween het theater nagenoeg van de markt en uit de publieke ruimte. De Gloed gaat het markttheater nieuw leven inblazen.

Juliaan Andeweg
Juliaan Andeweg
KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl