Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Klaas Gubbels en Merel Peek in Kunst is Lang

05-06-2017 Redactie

Klaas Gubbels en Merel Peek waren woensdag avond 17 mei te gast bij Kunst is Lang.

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture. In zijn werk figureren veelal koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden. De hoekige vormen van het gekozen onderwerp en het specifieke soms weerbarstige kleurgebruik zijn duidelijk herkenbare elementen die steeds terugkeren.

Klaas Gubbels gebruikt zijn onderwerpen als middel; het gaat hem niet om de tafel of de koffiepot zelf, maar om de poëzie, humor, agressie of de saaiheid erachter. Hierbij laat hij zich niet zozeer leiden door de heersende esthetische opvattingen. Streven naar schoonheid in zijn werk vindt Gubbels 'onecht'; dit leidt de toeschouwer maar af van de waarheid. Zo ontstaan ware stillevens die zijn persoonlijke opvatting van de waarheid verbeelden.
Merel Peek Het afstudeerwerk van Merel Peek, ofwel de galerie die wezenlijk zal existeren in de maand juni, gaat over het onderzoeken en conceptualiseren van een plausibel feit. Het ontleedt de relatie tussen nieuwe makers, jonge identiteiten en de professionele kunstwereld.

Klaas Gubbels
Klaas Gubbels

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl