Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Leonard van Munster en de Nachtdienst in Kunst is Lang

26-10-2016 Redactie

Woensdagavond 26  oktober zijn Leonard van Munster en de Nachtdienst te gast in de uitzending van Kunst is Lang. 

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een kunstenaar die werkt of exposeert in Amsterdam. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leonard van Munster maakt installaties in de publieke ruimte, op plaatsen waar de omgeving een belangrijk onderdeel uitmaakt van de beleving van het werk. Meestal hebben ze een korte bezichtigingsduur, waarna enkel de herinnering blijft.In Van Munsters werk spelen verlangen, levensgeluk of een jeugdherinnering een belangrijke rol. Deze momenten probeert hij te herbeleven door ze na te bouwen. Zo plaatste hij een boom met boomhut op het dak van het 50 meter hoge Stedelijk Museum Post CS-gebouw in Amsterdam en liet hij een vos met een witte vlag in z’n poten op een boomstronk ronddobberen in Het Groene Hart. Ook bouwde hij een fata morgana in een tunnel onder de rondweg A10 in Amsterdam. Een oase onder de snelweg, waar de zon altijd lijkt te schijnen, compleet met palmbomen en bananenbomen, bloeiende bloemen en een waterval die vanaf een rotspartij naar beneden klettert. Maar schijn bedriegt. Het stukje paradijs is onbereikbaar vanwege het metershoog stalen hekwerk, en is bovendien geheel opgebouwd uit plastic en kunstlicht.

De Nachtdienst De Nachtdienst doorbreekt conventies. De zeskoppige Amsterdamse band met rapper en baritonsaxofoon loopt over van de energie en het muzikale geweld.

Leonard van Munster
Leonard van Munster

KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond tussen 20.00 en 21.00
Centrale vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam 
Oosterdokskade 143
Vierde verdieping

Live te beluisteren via: 
AmsterdamFM

Op een later moment te beluisteren via:
Podcast, Soundcloud en op de website van mister Motley

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl