Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Maison the Faux en Willem Poelstra in Kunst is Lang

08-05-2017 Redactie

Kunst is Lang is terug met een gloednieuw seizoen radio én televisie uitzendingen. 20 kunstenaars die in museumzalen, atelier ruimtes en kerkgangen vertellen over hun kunst, kunstenaarschap en blik op de wereld. Op woensdag avond 19 april was Maison the Faux te gast.

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de cultuurzender Parmando 24 Culture. 

Maison de Faux, vrij vertaald naar het ‘verzonnen modehuis’. Een artistieke studio gerund door mode-ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer. Ze maken collecties, maar ook kostuums voor theaterstukken, deden de inrichting van een Klimt-tentoonstelling in het Gemeentemuseum en er zijn ideeën voor een parfumlijn, een album en een reality-show.

Willem Poelstra legt de gevolgen van na een oorlog vast. ''Mijn vader liet mij na zijn dood een doos vol foto’s en documenten na. Pas toen ontdekte ik de verborgen familiegeschiedenis en begreep ik de opdracht. Door kennis over de oorlogsgeschiedenis van mijn familie ging ik overeenkomsten met Kosovo zien waar naasten, families, Serven en Albanezen in oorlogstijd lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. En nog steeds.''

Maison the Faux
Maison the Faux

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
Aanstaande zondag op de buis via Parmando 24 Culture

De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Voordekunst
Parmando 24 Culture
AmsterdamFM
Oude Kerk
Museum Van Loon
Kunstfort Vijfhuizen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl