Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Maze de Boer in Kunst is Lang

30-01-2018 Redactie

Woensdag 31 januari is kunstenaar Maze de Boer te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met De Boer in gesprek over zijn grootschalige installaties, kunstenaarschap en blik op de wereld. De grootse werken van De Boer schuiven tegen het onwerkelijke aan en laten de vanzelfsprekenheid ontsporen. Eva Mooiman is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maze de Boer is een multi-disciplinaire kunstenaar die werkt met sculpturen, installaties, film/ video, fotografie en muziek. Hij gaat uit van een geënsceneerde kijk op de werkelijkheid en zoekt de grenzen tussen theater en beeldende kunst.In zijn werk toont de Boer een fascinatie voor illusie.De toeschouwer wordt zich bewust van 'de grenzen' van de werkelijkheid en lijkt altijd het onderwerp van zijn driedimensionale werk.In zijn werk reageert hij op de historische achtergrond en de sociale context van de tentoonstelling en/ of locatie.De installaties worden vaak aangeduid als site-specific hoewel site-responsive een nauwkeurigere omschrijving zou kunnen zijn.

Maze de Boer, 1973, 2013
Maze de Boer, 1973, 2013

Eva Mooiman ziet schaamte en drama als een inspiratiebron. Zij onderzoekt mensen die zij zelf zou kunnen zijn. Wat mensen dragen fascineert haar, bijvoorbeeld de kleurencombinaties die zij maken. Mooiman maakt afbeeldingen van olieverf op papier en korte films waarin zij zich verkleed als mode-goeroe. Kijkend naar modefotografie raakt zij geïnteresseerd door de tegenstellingen. Bij fashion shoots is alles absurd mooi, het is dat extreme waar zij van houdt. In Mooiman haar werk mag alles meer rafelen.

Eva Mooiman, Mercedes, 2015
Eva Mooiman, Mercedes, 2015

KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl