Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Paul Beumer en Benjamin Kuitenbrouwer in Kunst is Lang

07-12-2016 Redactie

Woensdag 7 december zijn Paul Beumer en Benjamin Kuitenbrouwer te gast in Kunst is Lang

Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een kunstenaar die werkt of exposeert in Amsterdam. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paul Beumer
De recente werken van Paul Beumer kenmerken zich in de eerste plaats door hun dikke verflaag. Het oppervlak bestaat uit een ruw, bijna weerbarstig reliëf van verfklodders en ingekraste lijnen. In zijn eerdere werken verdwenen de figuratieve voorstellingen onder slierten verf. Nu roepen zijn abstracte schilderijen door de gelaagde kleuren en de verfmaterie het beeld op van landschappen. ‘Ze zijn los gezongen van een realistisch landschap en zijn zelf landschap geworden,’ aldus de kunstenaar. De ingekraste en aangedikte lijnen doen denken aan de organische kristallisatie van structuren en composities in de natuur.

Benjamin Kuitenbrouwer
Benjamin Kuitenbrouwer (1988) kwam als jongetje van acht voor het eerst in aanraking met circus bij het jeugdcircus van Amsterdam: Circus Elleboog. Na een studie Japans bleef circus toch kriebelen en in 2012 startte Benjamin bij Codarts Circusarts in Rotterdam. Eén van zijn docenten, Francisco Cruz, introduceerde hem de Chinese paal en sindsdien zijn Benjamin en de palen onafscheidelijk. 

Paul Beumer
Paul Beumer

KUNST IS LANG
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond tussen 20.00 en 21.00
Centrale vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam 
Oosterdokskade 143
Vierde verdieping

Live te beluisteren via: 
AmsterdamFM

Op een later moment te beluisteren via:
Podcast, Soundcloud en op de website van mister Motley

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl