Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Rinke Nijburg in Kunst is Lang

16-05-2018 Redactie

Woensdag 16 mei is kunstenaar Rinke Nijburg te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een beeldtaal die is geinspireerd door religie en mythologie. Tjitske Oosterholt is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rinke Nijburg is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Arnhem (1982-1987), Ateliers Arnhem (1990-1991) en de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam (1993-1994). Hij behoorde tot de winnaars van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1992), de Buning Brongers Prijzen (1994), de Prix de Rome (1998) en de Gelderland Grafiekprijs (1999).

Religie is een belangrijke inspiratiebron voor zijn beeldende kunst. Hoewel van huis uit protestant, liggen Rinke Nijburg’s artistieke wortels in de beeldende rijkdom van de katholieke traditie en hij wordt de laatste jaren tevens geinspireerd door Oosterse religies als boeddhisme en hindoeïsme. In zijn werk verbindt hij religie, mythologie, strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit tot een duizelingwekkende kosmologie. Mijmeringen en gedachten die hem daarbij bezig houden zijn op zijn blogspot te volgen. 
Het werk van Nijburg bevindt zich in talloze openbare, museale, particuliere en bedrijfscollecties en hij is veelvuldig actief als curator, vaak in het kader van de activiteiten van stichting "De Vrienden van Job". Die richtte hij in 2000 op samen met Wout Herfkens en Jan Meijering met als doel het organiseren van projecten van hedendaagse professionele beeldende kunst met een religieuze of filosofische inhoud.

Rinke Nijburg, Girl with Doll, 2015
Rinke Nijburg, Girl with Doll, 2015

Tjitske Oosterholt is een Amsterdamse kunstenaars die analoge en digitale technieken combineert. Dit resulteert in tactiele prints, experimenterende schilderijen en diverse opbjecten.

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl