Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Rob Voerman in Kunst is Lang

02-05-2018 Redactie

Woensdag 2 mei is kunstenaar Rob Voerman te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werken, kunstenaarschap en blik op de wereld. Architectuur speelt een grote rol in het werk van Voerman an hij onderzoekt hiermee het concept van utopie. Ralph de Jongh is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rob Voerman. Architectuur, vergankelijkheid en deconstructie staan centraal in Voermans tweedimensionale werk en sculpturen. Zijn grafische werken, tekeningen, aquarellen en schilderijen tonen doorgaans vergane landschappen met utopische bouwwerken uit een onbekende postapocalyptische wereld. Zijn tekeningen bevatten veel futurologische bol- en cirkel-vormige bouwwerken, dikwijls in kronkelige vormen, zonder begin of einde. De vreemde bouwwerken die op absurde wijze zijn gemaakt van ‘onmogelijke’ materialen hebben een vijandig en buitenaards effect op de toeschouwer.

In zijn driedimensionale werk maakt Voerman gebruik van een willekeur aan afgedankt materiaal, zoals roestige objecten, stukken hout, karton, plastic en glas. Zijn bouwwerken houden het midden tussen een primitieve hut, een grot en een machine. Ze bevatten de oervormen van de architectuur maar ook futuristische elementen van bouwwerken uit het machinetijdperk. Ook vermengen zich in zijn bouwwerken verschillende typologieën architectuur, meubels en machines, die vaak letterlijk in elkaar geschoven zijn. Zijn architecturen zijn vaak disfunctioneel. Elementen als ramen, deuren en meubels hebben hun functie verloren.

Rob Voerman
Rob Voerman, A Permeable Body of Solitude, 2012

In het werk van Ralph de Jongh (1978) komen schilderkunst en ruimtelijk werk bij elkaar, bijvoorbeeld in keramische schilderijtjes of in ruimtelijke objecten. Gips en keramiek brengt hij vaak samen met lagen verf, soms als een verleidelijke saus over het werk aangebracht. In ander werk manipuleert hij de oppervlaktes van zijn werk door de wijze waarop hij het materiaal behandelt of door reliëfs toe te voegen. Dat daarbij onverwachte reacties in het materiaal ontstaan, zijn toevalligheden die hij in zijn werk opneemt. Die kleine foutjes refereren voor De Jongh aan de foutjes die je tegenkomt in het dagelijks leven, zoals verkeerd gelegde tegels of architectonische missers, maar ook de verslavingen waarmee mensen even aan de realiteit kunnen ontsnappen. “Zo zie ik mijn werk, een schakeling of een vonk die mij laat ontsnappen maar mij ook misschien wel de wereld beter laat begrijpen. “
De Jongh presenteert zijn werken afwisselend aan de wand, liggend op de vloer of vrij in de ruimte, soms zijn ze zelfs onderdeel van een performance. De ruimte en de context waarbinnen De Jongh zijn werk presenteert zijn belangrijke elementen binnen zijn werk. Hij is zich daar van bewust, speelt er op in en probeert de kaders van het presenteren om te buigen.

Ralph de Jongh
Ralph de Jongh

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl