Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Ronald Ophuis in Kunst is Lang

03-04-2018 Redactie

Woensdag 4 april is kunstenaar Ronald Ophuis te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn schilderijen, kunstenaarschap en blik op de wereld. Het lijden van de gewone mens en geweld zijn terugkerende thema's in zijn werk. Annabelle Binnerts is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

'Ars longa, vita brevis' verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): 'Kunst is lang, het leven is kort'. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo'n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het lijden van de gewone mens is een terugkerend element in het oeuvre van Ronald Ophuis (Hengelo, 1968). Wie zijn schilderijen onder ogen krijgt, ziet gruwelijkheden uit de recente geschiedenis. Ophuis’ expliciete beelden van verkrachtingen, executies en concentratiekampen laten, evenals zijn titels – Srebrenica, Rape-Hotel/Bosnia, Birkenau – weinig aan de verbeelding over. 

Ophuis schildert op groot formaat met olieverf. Voorafgaand aan het schilderen zoekt hij met behulp van een castingbureau naar geschikte acteurs. In zijn atelier laat hij hen scènes uitbeelden, op zoek naar treffende houdingen en posities. De foto’s die Ophuis hiervan maakt, vormen het uitgangspunt voor zijn schilderijen. Ook reist Ophuis af naar voormalige conflictgebieden in Rwanda en Srebrenica om de mensen daar te spreken en de plek te onderzoeken.

Ronald Ophuis, Srebrenica
Ronald Ophuis, Srebrenica

Annabelle Binnerts (1995) studeerde in 2017 af van Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie. Voor haar afstudeerwerk onderzocht ze de relatie tot immense, onbekende ruimtes. Ze is gefascineerd door de manier waarop we deze ruimtes proberen te begrijpen en hoe we proberen een menselijke maat te geven aan het onmetelijke. We benoemen elke berg, ontleden elk insect, elke boom is gecatalogiseerd en geclassificeerd. Er zijn bibliotheken vol met atlassen waarin elke vierkante meter van de aarde is beschreven. 

Annabelle Binnerts, Vocabulary of the Void, 2017
Annabelle Binnerts, Vocabulary of the Void, 2017

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl