Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Sint Joost Graduation Show 2016

05-07-2016 Najiba Brakkee

Zaterdag 2 juli werd de eindexamententoonstelling van AVK Sint Joost in Den Bosch en Breda geopend. Mister Motley bezocht de autonome kunst afdelingen samen met curatoren Bas Henrikx (NL) en Barbara Cueto (ES). Zij zijn bezig met het voorbereiden van een tentoonstelling in Marres Maastricht, daarvoor bezoeken ze diverse academisch om kunstenaars te selecteren. Samen zijn we tot een beeldverslag gekomen met de meest overtuigende werken.

De algemene indruk was prettig en hier en daar verrassend. Beide academisch hebben een paar studenten aangewezen die de rol van curator op zich hebben genomen naast hun kunstenaarschap. Werken van verschillenden exposanten lopen door in andere ruimtes en reageren op de andere afstudeerwerken in de omgeving. Alle keuzes wat betreft het plaatsen van de werken zijn weloverwogen en dat maakt het kijken interessant omdat je telkens opnieuw de kunst kan definiëren en bevragen. 

Den Bosch
Raquel Vermunt

Een passend citaat van Johan ver Keuken over zoeken:
“Het moment dat je zoekt ligt onzichtbaar tussen twee zichtbare momenten in. 
Alleen voor het geestesoog wordt de tijd even stilgezet”

Raquel Vermunt
Raquel Vermunt
Binnenkomend in de ruimte waar het werk van Vermunt wordt tentoongesteld, word je direct meegenomen in de aangename sfeer die er hangt. Dit gegeven werkt door 
in het stilistische, verstilde en poëtische landschap. Er wordt gespeeld met de waarneming van de kijker die door zorgvuldige regie wordt gestuurd. De beelden worden op twee doeken
gepresenteerd. Het lijkt dat de ruimte verschuift, maar de bewegingen vinden niet plaats voor een camera. Aftastend en subjectief zoeken naar betekenis van het beeld, brengen je naar nieuwe gedachtes, vervolgens ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. 
Raquel Vermunt
Raquel Vermunt

Reiniers Vrancken
Op de website van Vrancken staat de ondergeschreven tekst als leidraad over zijn eindexamen installatie. 

Two versoins of house of the Rising Sun
See that my grave is kept clean
Untiled
The world singer sings into the mouth
Of a dead snake

Reiniers Vrancken
Reiniers Vrancken
Reiniers Vrancken
Reiniers Vrancken

Bob Lathouwers
Het werk van Bob Lathouwers is een zoektocht naar balans uitgebeeld in een l-vormige constructie van ijzer en beton die gevuld is met water, gepresenteerd op een witte sokkel. Het werk loopt langzaamaan vol met water en het overstroomt als het zijn balans verliest. 
Bob Lathouwers
Bob Lathouwers

Breda
Ruben van Mols
In zijn eindexamenprestentatie onderzoekt Van Mols de verhouding tussen de online wereld, die gerepresenteerd wordt op schermen, tegenover de fysieke ruimte. Terwijl je als toeschouwer over het ‘grid’ in de ruimte loopt, blijven er nieuwe werken zich aan je voordoen, dit roept verwarring en vragen op die je terugbrengen naar het nu. Zo word je teruggeleid vanuit de digitale wereld naar de analoge.

Ruben van Mols
Ruben van Mols
Ruben van Mols
Ruben van Mols

Romee van Oers 
In de expositie ruimte komen de werken van Van Oers vanuit verschillende hoeken samen. Er ontstaat een weerspiegeling van overeenkomstige vormen op verschillende ondergronden als canvas, aluminium en projectieschermen. De schilderijen die er hangen zijn gecreëerd met diverse materialen: van olieverf tot licht en van papier tot stof. 
Romee van Oers
Romee van Oers

Het onderstaande beeld is voortgekomen uit een liggend kleed met een kreukel erin. 
Door het licht dat vanuit de projectie naar je toe komt ontstaat er een ruimtelijk perspectief. 
Romee van Oers
Romee van Oers

De eindexamenexpo van St Joost is nog tot en met morgen 6 juli te bezoeken. Bekijk hier de website.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl