Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Skauhytt on tour

26-10-2018 Nancy de Graaf en Melle Nieling

Als alles wat je wilt altijd kan en je een rijkdom aan keuzes ervaart, kan de overvloed aan mogelijkheden dan verlammend werken? Kan het zo goed met je gaan dat je gevangen raakt in de gewenning aan luxe en vrijheid? Kunnen restricties en limitaties, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken, op zo’n moment niet juist een bijzondere verademing bieden?

Het kan onnatuurlijk aanvoelen om jezelf doelbewust te limiteren, dat maakt het wezenlijk moeilijk om op deze vragen een concreet antwoord te vinden. We zijn immers altijd op zoek naar het behouden en uitbreiden van onze welvaart. Echter is het de moeite waard om te ontdekken hoe welvaart de kwaliteit van ons leven kan limiteren.

 

In 2016 trok Ole Nieling voor een half jaar de Noorse wildernis in. Hij liet de moderne wereld achter om zo te ervaren hoe het is te leven zonder alle gemakken van deze tijd en het ontbreken van sociale contacten. Het was er steenkoud, hij at uit de container en bouwde een hut in de bergen genaamd Skauhytt. Hij ging op een zoektocht naar stilte waarin vooral eenzaamheid en de confrontatie met zijn eigen grenzen werden gevonden. In 2017 keerde Ole terug naar Noorwegen om Skauhytt te documenteren, demonteren en naar Nederland te vervoeren.

Sindsdien is Skauhytt on tour. Na plekken als de AKI ArtEZ in Enschede, de Verbeke Foundation in België, het Koelhuis in Zutphen staat de hut nu, wederom op de grens van bewoonde wereld en natuur, naast Het Kunstgemaal in Bronkhorst en kreeg daar afgelopen zomer een nieuwe aanwending. Skauhytt werd een kunstenaarsresidentie.

Tussen 23 mei en 22 juli 2018 gingen negen kunstenaars vanuit verschillende disciplines elk een week lang op zoektocht naar wat limitaties met hen doen. Zij trokken zich terug op een plek dichter bij de natuur, in een van rust overgoten plek in Gelderland in SkauhyttBinnen de muren van de hut ontbreekt het aan vrijwel alle luxe: geen stromend water, geen elektriciteit en geen toilet. De omgeving rond Het Kunstgemaal voelt tijdloos aan en straalt rust uit. Met deze 'basismaterialen' gingen de kunstenaars aan het werk.

Greetings from Skauhytt
Iedere kunstenaar heeft een andere ervaring opgedaan gedurende de residentie. Naast het eigen verblijf in Skauhytt en de ervaring van de directe omgeving hebben de kunstenaars ook invloed gehad op elkaar. Er ontstond een onverwachte estafette van processen, restmaterialen en verhalen over de ervaring. Beeldverslagen van de één werden het uitgangspunt van de ander. Een immateriële samenwerking tussen kunstenaars. Na afloop van de residentie is er een korte video van iedere kunstenaar gemaakt. 

Niet bij elke kunstenaar ontstond gedurende de residentie een werk. Echter, met de residentie als vertrekpunt, zijn de invloeden hiervan nadien terug te vinden in het werkproces en perspectief. De tentoonstelling Greetings from Skauhytt (te zien van 27.10.2018 – 18.01.2019 bij Het Kunstgemaal in Bronkhorst) maakt de ervaringen en het werkproces van de kunstenaars inzichtelijk en toont hoe de elementen van de residentie een plek gevonden hebben in het (beeldend) werk.
 

Deelnemend kunstenaars:
Melle Nieling, Aalt van de Glind, Jeroen Kuster, Kira Fröse, Martijn Linssen, Daan den Houter, Roland Spitzer, Nancy de Graaf, Eli Zegers.
Meer informatie:

'postkaart Greetings from Skauhytt'

Daan den Houter - foto: Emma Priester

Roland Spitzer - foto: Emma Priester

Eli Zegers - foto: Emma Priester

Jeroen Kuster - foto: Emma Priester

Martijn Linssen - foto: Emma Priester

Aalt van de Glind - foto: Emma Priester

Melle Nieling - foto: Emma Priester

Nancy de Graaf - foto: Emma Priester

Kira Fröse - foto: Emma Priester
Melle Nieling - impressie van de hut van binnen

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl