Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Tussen Kunst & Ko: Dus dans

25-02-2019 Ko van 't Hek

Boven de dansvloer dansen lampen als op hol geslagen vuurpijlen. Daaronder beweegt de menigte. Onscherp als in een roes, verdoofd door uitgebarsten bloedgeile gevoelens. Opgekropte gekte die geen plaats heeft in een voorbeeldig leven grijpt deze opgelegde kans. Overvloedige euforie. Een tango van het nu.


In het vuur van de nacht is er geen gisteren en al helemaal geen morgen. Er is alleen maar ingehouden adem. Deze mensen hebben geen verleden, geen familie, geen ruzie, geen angsten – behalve die voor menigtes misschien, geen wat als wat dan, geen kinderwens, geen godvergeten wanderlust. Het enige wat ze hebben is deze seconde, deze nacht.

In het vuur van de nacht is er geen gisteren en al helemaal geen morgen.

Ik sta oog in oog met Bal Tabarin (1907) van Jan Sluijters. Het is Parijs een dikke honderd jaar geleden. Elektrisch licht is net nieuw en de hooggespannen dansnachten dus ook. Vanaf nu wordt alles beter. In de onderste helft zie ik een swingende, zorgeloze menigte. Opgedofte mannen dansen met dito vrouwen. Hoeden, pakken, jurken, veren. Zo ver als het oog reikt wordt de buitenwereld vergeten. In de bovenste helft wordt de duisternis verdreven door fonkelende kroonluchters en lichtslangen. Alsof alle sterren tegelijk exploderen. Alsof alle nachtbrakers bij twijfel hebben bijgenomen.

Maar we kunnen ook anders. We kunnen ook dansen.

Maar het is 1907. Neemt niet weg dat alle herinneringen vloeibaar zullen zijn geweest.

Het is verleidelijk om te dromen van alles wat je nog presteren wil, om te piekeren over wat je eigenlijk had willen zeggen, om te denken dat morgen de eerste dag is van de rest van je leven. Dieren rennen weg bij bedreiging en zijn het in veilige haven gelijk weer vergeten. Nee, dan wij mensen. Wij herinneren ons de gewezen gevaren en maken ons bovendien al zorgen om al het onheil waarvan we vermoeden dat het ons opwacht in struiken en stegen.

Maar we kunnen ook anders. We kunnen ook dansen.

Jan Sluijters – Bal Tabarin (1907)
Jan Sluijters – Bal Tabarin (1907)
--

* Jan Sluijters’ Bal Tabarin (1907) is t/m 7 april te zien in de tentoonstelling Jan Sluijters: De Wilde Jaren in het Noord-Brabants Museum.

* Op onregelmatige basis beschrijft Ko van ’t Hek (de helft van Kunst Kijken met Ko & Kho) over zijn ontmoeting met een kunstwerk in zijn rubriek Tussen Kunst & Ko.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl