Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Het mooiste archiefstuk van Nederland

25-10-2013 Mister Motley

De Nederlandse Archieven organiseren dit jaar voor de eerste keer de verkiezingen voor het Stuk van het Jaar. In het land zijn voorverkiezingen gehouden om de mooiste, bijzonderste, gekste en interessantste archiefstukken te zoeken. Vandaag wordt bekend wat het meest bijzondere, ontroerende en mooie archiefstuk van het jaar is. Hieronder verzamelde we alvast enkele goede kanshebbers. 

Tekening van Siamese tweelingen
Tekening van Siamese tweelingen

Het Vlaardingse ‘Stuk van het Jaar’ is uniek. Het is een met waterverf opgewerkte potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling. Deze even dramatische als zeldzame geboorte vond plaats op 25 oktober 1877. Het jongetje heeft twee hoofden, vier armen en één onderlichaam. De handjes zijn twee aan twee met elkaar verstrengeld. Het is het zesde kind van Kornelis Korver, molenaar op de stadskorenmolen en Klazina van der Borden. Om een blijvende herinnering te hebben, vroeg het echtpaar de Vlaardingse schilder Hugo Maarleveld de misgeboorte op papier vast te leggen. 

Liga Meisje
Liga Meisje

Hele generaties zijn opgegroeid met de Ligakoeken uit het bekende rode pak met de lachende kleuter erop. Dit is de originele foto van het meisje dat de Liga-verpakkingen jarenlang en over de hele wereld heeft gesierd. De Liga-fabrieken zijn voor eeuwig met Roosendaal verbonden. 

Rabobank reclame, 1968
Rabobank reclame, 1968

De reclame van de Rabobank, Boerenleenbank, uit 1968 kun je hier bekijken. 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl