Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Homo rituelen

28-10-2013 Mister Motley

Queer, van origine een denigrerende term voor homoseksuelen, werd in de jaren ‘90 door homo activisten geclaimd om zich te distantiëren van de neiging tot assimilatie binnen de homo emancipatie. Recenter hebben academici de term in verband gebracht met meer fluïde, expansieve , heterogene en non-conformistische houdingen ten opzichte van seksualiteit en gender. Rituelen worden doorgaans geassocieerd met een serie vaststaande handelingen, uitgevoerd door georganiseerde spirituele en religieuze groeperingen. Een queer ritual is dus een bijzonder soort ritueel, één waar het ritueel opnieuw ontdekt en geïnterpreteerd wordt in een poging  de regulering van seksualiteit en gender te trotseren en spiritualiteit los te weken van een normatieve traditie door de heteroseksuele normen van de samenleving bewust te verwerpen.

Beeld van Neptunus in voormalig zwembad Tropicana (Rotterdam), afbeelding door Annick Kleizen en Carlos Motta
Beeld van Neptunus in voormalig zwembad Tropicana (Rotterdam), afbeelding door Annick Kleizen en Carlos Motta

Queer rituals zijn individuele, collectieve, private en publieke handelingen van sociale uitwisseling, affectie, aanbidding, thuishoren en verzet. Ze smeden gemeenschappen rondom seks, spel, gezondheid, ziekte, leven, dood, heidendom, magie en alternatieve vormen van leven die repressieve opvattingen van moraliteit en respecteerbaarheid  betwisten.

Met rituelen als interventies, performances en performatieve lezingen, is ritual of queer ritualszowel een viering als een kritische ruimte om de rol te bespreken die deze rituelen nu zouden kunnen spelen. In een tijd waarin de politiek van seksualiteit en gender enorm aan zichtbaarheid heeft gewonnen, maar tegelijkertijd strategieën en een discours van assimilatie heeft aangenomen, kunnen queer rituals affirmatieve ruimtes bieden om af te wijken en subversief te zijn. Ze kunnen zo voortdurend andere vormen van relaties verbeelden als een basis voor queer samenleven.

ritual of queer rituals brengt een groep kunstenaars en denkers van verschillende generaties bijeen om rituelen uit te voeren en te bespreken in een event dat de kruispunten tussen queerzelfrepresentatie, spiritualiteit en de politiek van het lichaam verkent: Ron Athey (kunstenaar, Londen), AA Bronson (kunstenaar, Berlijn en New York), François Chaignaud (choreograaf, Parijs), Carlos Motta (kunstenaar, New York), Elizabeth A. Povinelli (Professor Antropologie en Gender Studies, Columbia University, New York), Linn Tonstad (assistent professor Systematische Theologie, Yale Divinity School, New Haven) and Sands Murray-Wassink (kunstenaar, Amsterdam).

De voertaal van dit event is Engels. Het aantal zitplaatsen is beperkt en reserveren is noodzakelijk.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl