Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Klik! Amsterdam Animation Festival

29-10-2013 Mister Motley

Het KLIK! Amsterdam Animation Festival zet van 12 tot 17 november EYE, het filmmuseum te Amsterdam, op stelten. Verheug je alvast op zes dagen vol (korte) animatiefilms van over de hele wereld, interessante masterclasses, feestjes waar je je kleinkinderen over zult vertellen, suikerzoete suikerspinnen, en natuurlijk het oogstrelende themaprogramma ‘The Fabulous Fifties’.

 

Elk jaar staat een deel van KLIK!s festivalprogramma in het teken van een speciaal thema. Dit jaar is dat ‘The Fabulous Fifties’; de tijd van knusse huiselijkheid, nieuwe technologische snufjes en dromen over de toekomst. De jaren vijftig waren ook baanbrekend voor animatie zoals we deze vandaag de dag kennen. Waar tot die tijd vooral realisme nagestreefd werd en de ‘Disney-stijl’ domineerde gooide een groep jonge animatiekunstenaars in de jaren vijftig het roer compleet om. Zij creëerden een moderne, visueel geraffineerde animatiestijl die ons in die tijd animaties als The Jetsons en The Pink Panther bracht, geïnspireerd op kunstbewegingen als het kubisme, surrealisme en expressionisme. Vandaar ook dat historicus Amid Amidi, gastcurator van KLIK!’s themaprogramma, deze beweging de naam ‘Cartoon Modern’ gaf.

Tot op de dag van vandaag inspireert Cartoon Modern animatiemakers wereldwijd. De enorme invloed en populariteit van de beweging is volgens Amidi te wijden aan het tijdloze gedachtengoed geen realisme na te streven maar esthetiek. In plaats van de werkelijkheid na te bootsen experimenteerden Cartoon Modern makers met grafische, bijna abstracte vormen en gelimiteerde kleurenpaletten. Deze herkenbare elementen zijn terug te zien in recentere animaties als The Powerpuff Girls, Ren & Stimpy en zelfs Pixar’s titelsequenties.

Gastcurator van KLIK!’s themaprogramma Amid Amidi is een bekende naam in de animatiewereld. Niet alleen schreef hij boeken als Cartoon Modern: Style and Design in 1950s Animation en The Art of Pixar Short Films, ook is Amidi oprichter van Cartoon Brew, ’s werelds meest invloedrijke mediakanaal op het gebied van animatie. Het boek over Cartoon Modern besloot Amidi te schrijven omdat hij vindt dat de artistieke beweging en zijn vooraanstaande namen, zoals Ward Kimball en John Hubley, meer waardering verdienen.

Het programma dat KLIK! rondom Cartoon Modern presenteert is volgens Amidi uniek omdat “het festivalgangers in staat stelt om zich volledig onder te dompelen in het veelzijdige onderwerp”. Het publiek heeft de mogelijkheid Cartoon Modern te leren kennen via programma’s als The Nuclear Family, Cartoon Modern: The Essentials en Contemporary Cartoon Modern.

Naast ‘The Fabulous Fifties’ presenteert KLIK! van 12 tot en met 17 november zijn jaarlijkse Animated Shorts competities, premières van lange animatiefilms, activiteiten voor professionals, een speciale zondagmiddag voor kinderen, en nog veel meer. 

Voor meer informatie en het programma: www.klikamsterdam.nl

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl