Redactie

Couzijn van Leeuwen (1959-2019, Nederland)

23 juli 2019

Op 16 juli 2019 overleed de veelzijdige kunstenaar Couzijn van Leeuwen op 60-jarige leeftijd. Mister Motley had de eer om hem iets meer dan een jaar geleden, op 5 maart 2018, live te interviewen. Als dank voor zijn indrukwekkende, omvangrijke praktijk, warme persoonlijkheid en om stil te staan bij dit treurige verlies, publiceren wij vandaag opnieuw deze Kunst is Lang uitzending.
 

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen. Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort. De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar.
———————————————————————————————————

Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels.

Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer, hij werkte met alle mogelijke materialen: hout, metaal, keramiek en papier, maar is vooral bekend geworden door zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren – vooral vogels – en later ook plantvormen. Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels. In het wervelende scheppingsproces leek het of de ene figuur uit de andere voortkwam, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Over zijn werkproces zei hij zelf: “Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!”
Door een keer vloeibare klei af te gieten in een kartonnen mal ontdekte Van Leeuwen een ander favoriet materiaal; klei. Driemaal kon hij hier volop mee experimenteren tijdens een werkperiode in het EKWC en vormde, glazuurde en stookte volgens geheel eigen methoden, ook een groot keramisch oeuvre bij elkaar. Ook in opdracht kwamen grote, bijzondere werken tot stand zoals reusachtige keramische gedenkstenen en het indrukwekkende metalen hekwerk voor het Centraal Museum.
Al zijn dieren, vogels en zelfs planten en kasten lijken bezield door deze bevlogen en inspirerend kunstenaar. In het magistrale werk Selfportrait as Captain Braveheart zien we zonder twijfel de dappere Couzijn die ons voorgaat op zijn pad.

Couzijn van Leeuwen werd op 21 mei 1959 geboren in Hoevelaken en studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Couzijn van Leeuwen ontving de Boellaardprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre. Hij woonde en werkte de laatste jaren op De Reehorst in Driebergen.

Luister hier de uitzending terug.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later