Redactie

De bladzijde die de tijd moet overleven – Een programma van het Holland Festival en mister Motley

12 juni 2019

Hoe kan je in een land dat niet van jou is, denken en dromen over een toekomst? Deze vraag staat centraal in deze rubriek over landloosheid, die het Holland festival in samenwerking met mister Motley ontwikkelde. De rubriek bestaat uit fotoreportages van stukken Nederlands niemandsland, reisverslagen over landen die niet meer bestaan en essays over hoe kunst zich nooit laat beperken door landsgrenzen. 
 

Op zaterdag 15 juni sluiten we deze serie af in Frascati in Amsterdam, middels een programma over taal in relatie tot landloosheid. Taal verbindt, vervreemdt, sluit uit. Schrijver Vamba Sherif leerde zich als kind aan om talen beter te spreken dan de eigenaren van die talen, in de hoop op meer acceptatie in de landen waar hij tijdelijk woonde. ‘Wat spreek je goed Nederlands’ is volgens denker Jessica ‘d Abreu een typisch voorbeeld van een goedbedoelde opmerking die een racistische lading heeft en ervoor zorgt dat de ander zich minder thuis voelt. En kunstenaar Sam Samiee, die van jongs af aan Engels en Perzisch spreekt, schrijft over wat hij het grootste probleem van deze tijd noemt: ‘een land delen zonder dezelfde taal te spreken.’

Op 15 juni stichten we samen met het publiek een nieuw land. We denken na over hoe dit land van de toekomst eruit moet zien en welke rol daarin is weggelegd voor de taal. Hoe beslis je wat een land is? Kan dit enkel een mentale ruimte zijn? En welke taal heb je daarvoor nodig?

Een nieuw land sticht je aan de hand van de kennis en ervaring die je met je meedraagt. Zodra we utopisch en toekomstgericht denken, speelt de nalatenschap die we bewust of onbewust met ons meedragen altijd een rol. Taal behoedt ons voor het vergeten van verhalen. Ook hebben we drie kunstenaars, schrijvers en denkers gevraagd die middag een voordracht te houden. Ze lezen een bladzijde voor uit een boek dat de tijd moet overleven en niet vergeten mag worden in het land dat we samen stichten. Taal is tenslotte zowel een individuele als een publieke ervaring, en manifesteert zich op het moment dat ze hardop wordt uitgesproken. 

Gasten:
Vamba Sherif
Sam Samiee
Tudor Bratur

Moderatie:
Lieneke Hulshof

Bestel hier alvast je ticket

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later