Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Rietveld 2017

11 Jul 2017 Peter van der Es

Afgelopen woensdag opende de afstudeertentoonstelling van de Rietveld Academie in Amsterdam. In de glazen tempel van de naamdrager van het instituut werd op deze prachtige en gloeiend hete dag een nieuwe lichting kunstenaars en vormgevers gelanceerd.  

Het Rietveld is een bijzonder instituut. De verschillende afdelingen brengen meestal stuk voor stuk interessante beeldend kunstenaars voort, of ze nou VAV, Fine Arts (FA), Photography (PH), Jewellery (JE) of Graphic Design (GD) hebben gestudeerd. Er studeren daarbij ook overwegend internationale studenten af, uit alle windrichtingen. Je komt niet alleen mooie werken tegen, maar ook prachtige en spannende namen.

Toen ik door de expo liep heb ik geprobeerd om bij het fotograferen van de werken de juiste namen aan de werken te koppelen, maar dat was best een puzzel. Kaartjes lagen verspreid door het gebouw, en het was moeilijk om de juiste kaartjes bij het werk te matchen. Ik ben voor de zekerheid nog gaan googlen toen ik dit schreef, om te checken of alles wel klopte. Daarbij kwam ik er al snel achter dat, in tegenstelling tot de andere opleidingen, vrij weinig Fine Arts studenten een website hebben. Daarentegen; veel afstudeerders van dit jaar hebben een naamgenoot die ergens ter wereld een religieuze volkszanger, sheriff of surfer is.  

Het gaf de hele nasleep iets obscuurs; wat heb ik gezien? Wie zijn deze mensen? Inmiddels ben ik helemaal geïntrigeerd door de mogelijkheid dat dit jaar de lichting bestaat uit religieuze volkszangers, sheriffs of surfers. Iets wat ik jullie natuurlijk niet wil onthouden. Hieronder een fotoverslag, waarbij ik bij enkele afstudeerders mijn zoekresultaten heb toegevoegd.

Theo Skov Nygaard (FA)

George Kratochvil (FA)

George zou zomaar een gepensioneerde sherrif uit Illinois kunnen zijn. Meer over George hier en met foto.

Sophie Serber (FA)

Tim Cullmann (PH)

Eli Sobel (FA)

Eli Sobel (FA)

Niklas Hallman (FA)

Martin Brandt (FA)

Hallmann en Brandt deelden een lokaal in het Rietveld. Daarbij kwam ik ze beide online tegen als religieuze zangers, eentje uit Zweden en eentje uit ons eigen Apeldoorn. Toeval? I think not. Een muzikale bijdrage hier en hier.

Gustav Heinsen (GD)

Inge van Genuchten (JE)

Evelina Jonsson (FA)

Ik hoop echt dat dit dezelfde Evelina is, aan de overkant van team Hallmann-Brandt. Ik zeg mixtape.

Lefki Mevissen (FA)

Lisa van der Breggen (VAV)

Jeroen Kortekaas (FA)

Meer over Jeroen hier.

Magali Llatas Berrios (FA)

Miss Kombat (VAV)

Vytautas Kumza (PH)

Vytautas Kumza (PH)

Daniel Farr (VAV)

Daniel is part-time professioneel surfer.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl