Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Beelden in de stad Utrecht

12-05-2014 Mister Motley

Op donderdag 22 mei vindt de boekpresentatie van 'Beelden in de stad Utrecht' plaats.

Programma

12:30 - 13:00
Inloop met koffie en taart

13:15 - 13:30
Minicollege Mariska van den Berg (auteur van het boek 'Stedelingen veranderen de stad')
In de vele bottom-up projecten in de stad tekent zich een nieuw maatschappelijk elan af, waarin burgers aansturen op meer betrokkenheid en zeggenschap. Met name kunstenaars en andere creatieven nemen op eigen initiatief het voortouw in processen van co-creatie en democratische vormen van gebruik van de publieke ruimte. Toch voegen deze initiatieven zich niet zonder meer in de agenda van de op participatie aansturende (én bezuinigende) overheid.

13:30 - 13:45
Minicollege Krijn de Koning (beeldend kunstenaar)
In 2013 realiseerde beeldend kunstenaar Krijn de Koning een percentagewerk voor de nieuwe school voor speciaal onderwijs STIP VSO. De Koning vertelt in dit minicollege over de veel gebruikte wens van gebruikers ten aanzien van kunst, dat het functioneel moet zijn. Hoe werkt een kunstwerk, als daar bijvoorbeeld ook op gezeten of op gespeeld wordt.

13:35 - 14:00
Minicollege Lilith Ronner van Hooijdonk (architectenbureau)
In het kader van de discussie over het ontzamelen van kunst in de openbare ruimte formuleerde Lilith Ronner van Hooijdonk een visie. Verzamelen is enerzijds het bijeenbrengen van objecten waardoor de waarde ervan met overtreffende trap wordt vergroot. Anderzijds is verzamelen ruimtelijk beschouwd het bijeenbrengen van elementen binnen een begrenzing. Ontzamelen gaat daarom niet over het wegnemen van kunst, maar over het openbreken van de begrenzing. Het minicollege bespreekt deze stelling en de mogelijke oplossingen als ertoe wordt over gegaan.

14:00 - 14:15
Afrondend gesprek
Onder leiding van Maarten Verhoef, voorzitter van de Utrechtse Adviescommissie voor Beeldende Kunst en Vormgeving wordt er nagepraat met het publiek en kunnen vragen aan de sprekers worden gesteld.

14:15 - 14:30
Gedichten door Ellen Deckwitz

14:30 - 14:45
Formele uitreiking eerste exemplaar publicatie

Aernout Mik in Tivoli
Aernout Mik in Tivoli

15:00 - 17:00
Excursies: 
Percentagewerk Krijn de Koning
Bezoek aan het nieuwe werk van Krijn de Koning bij de school STIP VSO in Kanaleneiland met toelichting van de kunstenaar en architect Roderik van der Weijden. Jaap Kant van STIP VSO vertelt over zijn ervaringen namens de school.

Percentagewerk Aernout Mik
Presentatie van het nieuwe percentagewerk van Aernout Mik voor TivoliVredenburg en rondleiding door het gebouw.

De Stem van West – Isola Rosa
Presentatie van artistiek coördinator Wineke van Muiswinkel en Gabriël Erlach van Isola Rosa over De Stem van West, het langlopende webradioproject over de stedelijke en sociaal-culturele veranderingen, de bewoners en het dagelijks leven in Utrecht West. Daarna kleine excursies en performances door verschillende radiomakers.

Herderplein
Performance van beeldend kunstenaar Daniëlle van Vree bij het Herderplein, een kunstwerk in de vorm van een plein met patronen van beton en asfalt uit 1955 van Jan Boon in Oog in Al.

Percentagewerk Bernard Heesen
Bezoek aan de Zingende Toren in Vleuterweide met toelichting van Bernard Heesen en een concert van Wim Ruitenbeek.

Beeldenpark Leidsche Rijn
Rondleiding langs een aantal kunstwerken in het Máximapark, Leidsche Rijn (o.a. met werken van Fernando Sánchez Castillo, Mathilde ter Heijne en Lucas Lenglet).

17:00 - 18:00
Afsluitende borrel

Tank Man op Hoog Catherijne
Tank Man op Hoog Catherijne

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl