Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Culture in Action

05-12-2013 Mister Motley

Foto Jan Boeve, De Balie
Foto Jan Boeve, De Balie

Verschillende baanbrekende kunstenaars en denkers komen donderdag 12 december voor het festival 'Culture in Action' naar De Balie, waar zij worden geprezen omdat ze een Prins Claus prijs hebben gewonnen. Zo wordt de Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm (1929), winnaar van de Grote Prins Claus Prijs 2013, geëerd. Negm gebruikt al meer dan een halve eeuw zijn originele en kritische poëzie als wapen tegen corruptie en onderdrukking. Onder andere Marlene Dumas en Kraantje Pappie geven elk een eigen interpretatie op zijn werk. Het cultureel activisme en denken van Negm staan in dit programma centraal. De Zuid-Afrikaanse fotoactivist Zanele Muholi en de Pakistaanse kunstenares Naiza Khan gaan met elkaar in debat over de vraag of het mogelijk is om a-politieke kunst te maken in een gepolitiseerde context. Welke politieke en maatschappelijke verantwoordelijkheid heb je als kunstenaar? En in hoeverre staat een politieke boodschap de autonomie van de kunstenaar in de weg?

In een ander programma toont de vooraanstaande Afrikaanse documentairemaker Idrissou Mora-Kpaï (Benin, 1967) zijn film Indochina, Traces of a Mother over Afrikaanse soldaten die onvrijwillig werden gerekruteerd door het Franse leger om te vechten in Vietnam. Daarnaast is er nog een lezing met Naiza Khan en Christopher Cozier over de rol van gender binnen de islam en nieuwe experimentele kunstvormen om verhalen te vertellen.

Foto Naiza Khan: Fahim Siddiq
Foto Naiza Khan: Fahim Siddiq

Foto Christopher Cozier: Akiko Ota
Foto Christopher Cozier: Akiko Ota

Foto Carla Fernández: Ana Hop
Foto Carla Fernández: Ana Hop

Foto Ahmed Fouad Negm: Ahmed Manawish
Foto Ahmed Fouad Negm: Ahmed Manawish

Foto Idrissou Mora-Kpaï
Foto Idrissou Mora-Kpaï

Foto Alejandro Zambra
Foto Alejandro Zambra

Culture in Action
Voor het eerst in haar geschiedenis haalt Het Prins Claus Fonds alle winnende laureaten naar Nederland. Van 9 t/m 13 december 2013 vindt rondom de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs door ZKH Prins Constantijn, het festival Culture in Action plaats. Op donderdag 12 december zijn er speciale programma’s rondom de laureaten in De Balie. Bezoek de website voor meer informatie.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl