Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Dag, P.art of your life, bedankt!

06-12-2013 Vera van de Velde

Negentien jaar lang heeft kunstenaar en curator Pim Trooster zich vol enthousiasme ingezet voor zijn kunstenaarsinitiatief ‘P.art of your life’ en ‘Stichting Safe’. Hier geeft hij de kunst van de Randstad een plek in Overijssel, om op deze wijze het kunstklimaat in de provincie aantrekkelijker te maken. Helaas zal hier verandering in komen, de gemeente heeft namelijk laten weten dat P.art of your life met ingang van 2014 geen aanspraak meer kan maken op subsidie. Daarnaast is hij genoodzaakt om uit de Zwolse bedrijfshal te vertrekken. Het bedrijf dat hem het pand in bruikleen gaf, is door de economische recessie helaas gedwongen om de hal af te stoten. Na ruim tweehonderd tentoonstellingen samengesteld te hebben, is hij het vechten voor subsidie zat. Hiermee beëindigd hij zijn initiatief en zal de huidige tentoonstelling ‘With a little help…’ de allerlaatste in deze reeks zijn.

In de afgelopen jaren hebben meer dan vierhonderd kunstenaars de kans gekregen hun werk te tonen bij de tentoonstellingen die Pim Trooster organiseerde. Door de jaren heen assisteerden verschillende (kunstacademie)studenten hem tijdens de tentoonstellingen. ‘With a little help…’ is een dankbetuiging aan alle studenten die hem destijds hielpen. Daarom vroeg hij een van hen, Nora van den Berg, om een groepstentoonstelling samen te stellen met het werk van vijf van deze ‘helpers’. In deze laatste presentaties spelen de meest basale thema’s in de kunst als ‘tijd’, ‘vergankelijkheid’, ‘leven’, ‘dood’, ‘toeval’, ‘fragiliteit’ en ‘nostalgie’ een belangrijke rol in de werken die te bezichtigen zijn.

Jeffry Koopman, Mr. Atafist (sculptuur rechts)

Jeffry Koopman, It takes one to know one

Bijschrift: Jeffry Koopman toont twee werken waarin hij onbeteugeld te werk is gegaan. Hierdoor heeft hij het materiaal op een instinctieve manier weten te vormen tot een sculptuur.

Margot van Nuland, Soundscapes

Bijschrift: Margot van Nuland maakt foto’s van de natuur, die ze na de ontwikkeling heeft vormgegeven tot een nieuw beeld. Door te spelen met de beelden en gebruik te maken van herhaling, krijgt haar werk een nieuwe betekenis.

Sofie Wierda, No title

Bijschrift: Sofie Wierda brengt verval en vergankelijkheid in beeld. Ze verwerkt teksten en korte gedichten in haar foto’s en tekeningen.

Wander Otter, Flag

Wander Otter, No title

Bijschrift: Wander Otter werkt met fragiele materialen. Ze zien er in eerste instantie eenvoudig uit, maar dragen met hun kwetsbaarheid een enorme spanning mee.

Nora van den Berg, Clock (sculptuur en video)

Nora van den Berg, Change horizon (video, filmstills)

Bijschrift: Nora van den Berg presenteert twee video’s in de projectieruimte van P.art of your life, waarin tijd en herhaling een belangrijke rol spelen. Ze liet film en fotografie samengaan en zoekt het spanningsveld tussen het bewegende en stilstaande beeld op.

Op de bovengalerij van P.art of your life bevinden zich twee andere presentaties, die een ode zijn aan Pim Troosters inzet van de afgelopen jaren. In de expositie ‘Van Pim Trooster’ hebben de vijf deelnemende kunstenaars allen een werk uit het zeer diverse oeuvre van Trooster gekozen. Ondanks het feit dat zijn atelier zich ook achter de schermen van P.art of your life bevindt, heeft Pim Trooster in de negentien jaar dat hij als initiator en curator werkzaam was, nooit zijn eigen werk in de tentoonstellingen geëxposeerd. Bij deze laatste presentatie hebben de deelnemers daarom speciaal voor hem een hoek ingericht, waarin werken uit zijn ‘verborgen’ stock zichtbaar worden gemaakt.

De expositie 'Van Pim Trooster'

De andere presentatie heet ‘Voor Pim Trooster’. Buiten zijn weten om, zijn een aantal oud-exposanten benaderd om een dankbetuiging voor Pim Trooster te maken, dat zich op één A4’tje moet afspelen. Dit resulteerde in een tentoonstellingsmuur met een zeer uiteenlopende verzameling van tekeningen, foto’s, teksten, collages en andere bijdragen. Een overweldigende expositie, waaruit direct een gemis blijkt. Zo ontving hij ‘Het Scheldwoordenboek voor Kunstenaars’, een ‘Thank Word’ van Kim Habers, een lijnen tekening van Sonia Rijnhout, een polaroid foto van Wouter Jansen en een dankwoord met foto’s van Pim in de installatie ‘Mijn eerste treinreis’ van Arjen Boerstra. De berichten betreuren het feit dat er een einde komt aan het initiatief, maar stralen ook een enorme trots uit. Ze vieren zege op de mooie tijd waarin al deze tentoonstellingen plaats hebben gevonden.

Een overzicht van de expositie 'Voor Pim Trooster'

Ook hangen er twee A4’tjes met daarop de doeltreffende tekst ‘Dank je wel, Pim’ en daaronder de namen van Ronald de Ceuster en Marieke de Jong. De dag na de opening ontdekte Pim Trooster de bijbehorende cd in de cd-speler die op de grond naast de dankbetuigingen stond. Op de cd staat een opname, waarin Marieke en Ronald urenlang om en om de woorden ‘Dank je wel Pim’ herhalen.

Een andere bijdrage omvat een brief die namens prinses Beatrix is geschreven door haar particulier secretaris mevrouw drs. M. Hahn. Voor elke tentoonstelling die Trooster heeft gemaakt, schreef hij een brief naar de toenmalige koningin waarin hij haar uitnodigde voor de opening. Nooit kwam er een reactie, totdat deze brief ineens op de deurmat viel: “Uw uitnodiging is gewaardeerd, maar tot mijn spijt laat ik U weten dat de Prinses niet in gelegenheid is om gevolgd te geven aan Uw verzoek. Graag wens ik U en alle gasten, namens Prinses Beatrix, een geslaagde afsluiting toe.”

De verdwijning van ‘P.art of your life’ in de Zwolse kunstwereld is een enorm gemis. Het gaf de stad een plek voor hedendaagse kunst, waar ruimte was voor experiment en eigenzinnige talenten. Doordat de gemeente van Zwolle weinig aandacht heeft voor kunst en cultuur in deze regio, moeten kleine initiatieven als P.art of your life sluiten. Alleen de grote instellingen blijven bestaan, die slechts gerenommeerde kunstenaars de ruimte geven om hun werk te tonen en geen plek bieden aan de jonge opkomende kunstenaar. Het gevolg hiervan is dat deze groep uit de stad wegtrekt en elders voet aan de grond probeert te zetten.

Expositie 'Voor Pim Trooster', Kim Habers, Thank Word

Expositie 'Voor Pim Trooster', Het Scheldwoordenboek voor Kunstenaars

Expositie 'Voor Pim Trooster', Sonia Rijnhout

Werk uit de expositie 'Voor Pim Trooster'

De tentoonstelling ‘With a little help…’ is nog tot en met 29 december te bezichtigen. P.art of your life is op donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Voor meer informatie, bezoek de website.
 

Fotoverslag van de 'verborgen' stock en het atelier van Pim Trooster

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl