Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Don't Feed the Animals

16-12-2013 Mister Motley

Dieren zijn sinds mensen afbeeldingen maken een favoriet onderwerp in de beeldende kunst. Van de muurtekeningen in de grotten van Lascaux tot de haai op sterk water van Damien Hirst, spreekt het dier steeds tot de verbeelding. In de tentoonstelling 'Don't Feed the Animals' laat galerie with tsjalling: zeven kunstenaars zien die het dier afbeelden. Voor sommigen is het een steeds terugkerend onderdeel van het werk, anderen beelden regelmatig dieren af, maar voor een enkeling is het toeval dat dieren in hun werk terecht kwamen.

Anne van As, Black Hare & Fury
Anne van As, Black Hare & Fury

Arno Kramer, Beide werken zonder titel
Arno Kramer, Beide werken zonder titel

Voor zowel Arno Kramer als Anne van As zijn dieren het belangrijkste onderwerp van hun tekeningen respectievelijk schilderijen. In de intuïtieve tekeningen van Kramer lijken dieren als haas en ree een symbolische betekenis te hebben. Hij geeft er uitdrukking mee aan gedachten, ideeën en gevoelens die moeilijk te verwoorden zijn. De dieren van Anne van As hebben op het eerste gezicht een zachte uitstraling, maar haar schilderijen weten een mysterieuze bijna unheimische sfeer op te roepen die het werk een extra betekenislaag geeft.

Niek Hendrix, Untitled (Fly On White Monochrome)
Niek Hendrix, Untitled (Fly On White Monochrome)

 Bij Niek Hendrix is het dier onderdeel van zijn interpretaties in licht en donker van zeventiende-eeuwse schilderijen, zoals van De Hondecoeter. Hij is in zijn werk op zoek naar hoe de schilderkunst zich verhoudt tot de dagelijkse realiteit en tot het beeld zelf. Hij daagt de kijker uit door zijn eigen versie te maken van de oude schilderijen; realistisch nagebootst, maar in stemmige grijstinten.

Geert Bartelink, Aapjes
Geert Bartelink, Aapjes

Pascal van der Graaf, Konijn
Pascal van der Graaf, Konijn

Bij Geert Bartelink is het klassieke schilderij ook vaak inspiratiebron. In zijn wilde tekeningen met ridders te paard, apen en wolven spelen de dieren een geheimzinnige rol in een apocalyptische wereld. Samen met Pascal van der Graaf gaat hij nog een stap verder en maakt hij vreemde sculpturen, zoals gigantische origamikonijnen, en heftige tekeningen waarin dieren menselijke karaktereigenschappen krijgen.

 Eduard Bezembinder, After Nature (in progress)
Eduard Bezembinder, After Nature (in progress)

Jans Muskee, Melk
Jans Muskee, Melk

Jans Muskee, Fly & Insects
Jans Muskee, Fly & Insects

Op de tekeningen van Eduard Bezembinder staan enorme hoeveelheden haaienvinnen of vliegen, al dan niet genummerd. Het tekenen is voor hem haast een meditatieve gebeurtenis die vloeiend uit zijn hand komt, net als de onderwerpen. Jans Muskee tekende vliegen en muggen bijna per ongeluk, ze werden bij toeval onderwerp van een aantal van zijn werken op doek. Ze zijn een passende ode aan de kleine plaaggeesten, die we zonder nadenken doodslaan.

'Don't Feed the Animals' is t/m 4 januari 2014 te zien bij galerie with tsjalling in Groningen. Bezoek de website voor meer informatie.

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl