Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

MOIRA en LUCY op het spoor van het surrealisme

11-05-2014 Sascia Vos

Ter introductie: mijn naam is Sascia Vos en ik werk o.a. als curator bij MOIRA Expositieruimte te Utrecht. Dit is mijn eerste tip voor Motley’s Diary: de expositie “MOIRA en LUCY op het spoor van het surrealisme” die ik tezamen met Marjolein Sponselee en Marjo Vaessen (van LUCY) samengesteld heb met het surrealistische werk van een tiental jonge beeldende kunstenaars.

Nu denkt u wellicht “ja natuurlijk prijs je je eigen expositie aan”, maar gezien de positieve reacties van de bezoekers, kan ik deze expositie echt van harte aanbevelen. Vandaag 11 mei sluit om 18 uur de expositie, dus het is de laatste dag dat u deze tentoonstelling kunt bezoeken en bekijken in Moira Expositieruimte. Diverse disciplines worden er getoond: tekeningen, etsen, schilderijen, collages, foto’s, videowerken, animaties, sculpturen. De werken zijn in een salonachtige opstelling opgehangen en geplaatst, en laten zien dat hedendaagse kunstenaars nog steeds surrealistisch werk maken.

Wat maakt surrealistisch werk nu surrealistisch en onderscheidt het zich van iets dat gewoon absurd, bizar is? Met deze vraag hebben wij bij het samenstellen van de expositie geworsteld, maar uiteindelijk selecteerden wij die beelden die enerzijds normaal lijken en herkenbaar zijn omdat wij die vreemde situatie of combinatie van wezens en objecten allemaal wel eens in onze gedachten, fantasieën, dromen of zelfs waanvoorstellingen en angstige momenten gezien hebben. Anderzijds zijn het beelden die ondanks het feit dat ze er uitzien alsof ze echt zouden kunnen bestaan (heel realistisch weergegeven dus), toch onmogelijk in deze wereld kunnen voorkomen.

In het Centraal Museum te Utrecht is t/m 9 juni de tentoonstelling “Surreële Werelden” te zien, waarin een overzicht gegeven wordt van zo’n honderd jaar surrealistische kunst. In Moira wordt als aanvulling de allerlaatste surrealistische kunst getoond, veelal nieuw werk dat nog niet eerder getoond werd van:
Margriet van Breevoort, Buba Cvoric, Daniëlle Frenken, Ivor Helberg, HertogNadler, Jean-Philippe Paumier, Manon van Trier, Toni van Tiel, Hessel Stuut, Marthe Zink.

"MOIRA en LUCY op het spoor van het surrealisme", 19 april t/m 11 mei 2014
Moira Expositieruimte
Wolvenstraat 10, 3512 CH Utrecht
open tijdens tentoonstellingen: vr. t/m zo. 13-18 uur

http://www.moira-utrecht.nl

HertogNadler
HertogNadler

Ivor Helberg
Ivor Helberg

Jean-Philippe Paumier
Jean-Philippe Paumier

Manon van Trier
Manon van Trier

 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl