Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Scarves and Bags

07-03-2014 Mister Motley

In een prachtige koepel omringt het kleurrijke werk van Klaartje Martens het orgel van Museum Arnhem. Vanaf een afstand gezien oogt haar collectie misschien wat eenvoudig, maar wanneer je dichter naar haar sjaals en tassen toe loopt ontdek je originele patronen, vormen, technieken, constructies en een grote ambacht. Bij de aanschouwing van haar werk wordt het meteen duidelijk dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar deze aspecten en wordt zichtbaar dat Martens heldere en zorgvuldig keuzes heeft gemaakt wat betreft het materiaal en de kleuren die ze gebruikt in haar ontwerpen. 

Haar aandacht richt zich op de essentie van een ontwerp: de kwaliteit van het materiaal, de functie van een naad en de constructie van een vorm zijn de kern van het werk. De fascinatie voor kleding, met name de draagwijze, de snit en de valling van stoffen, is een belangrijke inspiratiebron. Dit is vooral terug te zien in de foto's die haar werk begeleiden in de tentoonstelling, die tevens ook inzicht geven in haar werkwijze.

'Scarves and bags' geeft een overzicht van Martens werk sinds 1993. De tentoonstelling is de 22ste editie van Het Gelders Balkon, een podium voor Gelderse of aan Gelderland gerelateerde kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven en is t/m 6 april te bezichtigen in Museum Arnhem. 

Klaartje Martens (Nijmegen, 1965) doceert aan de ArtEZ Academie voor Art & Design, afdeling Product Design. Zij exposeert regelmatig in Tokio, waar zij in 2010 les gaf aan de Hiko Mizuno College of Jewelry. Een selectie tassen is opgenomen in de collectie van het Amerikaanse textielbedrijf Maharam. Zij werkt onder meer in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam en voor Buchhandlung Walther König en verkoopt haar werk hoofdzakelijk in Nederland en Japan.

Fotografie: Vera van de Velde

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl