Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

Shirley – Visions of Reality

12-05-2014 Mister Motley

Gustav Deutsch is in EYE aanwezig rond de première van Shirley - Visions of Reality. De eerste speelfilm van Deutsch is vanaf 29 mei te zien in EYE en de landelijke filmtheaters. Dertien van Edward Hoppers beroemdste schilderijen komen tot leven in zorgvuldig vormgegeven vignetten van de charismatische Shirley, die ons leidt door dertig woelige jaren Amerikaanse geschiedenis. 

De personages bewegen zich in heel precieze reproducties van Hoppers beroemde schilderijen zoals Office at Night, Western Motel, Usherette en A Woman in the Sun. Hopper haalde op zijn beurt inspiratie uit de film noir. In doeken als New York Movie en Intermission verwees hij rechtstreeks naar de cinema. Hopper beïnvloedde weer filmmakers als Alfred Hitchcock, Jim Jarmusch, Martin Scorsese en Wim Wenders. 

Hoppers scherpe lijnen, minimalistische compositie en uitgesproken kleuren en lichtval zijn exact nagebootst in Deutsch’ nieuwste film over de politieke geëngageerde actrice Shirley (Stephanie Cumming). Tussen de jaren 30 en begin jaren 60 hoopt zij de loop van de geschiedenis te beïnvloeden. Net als in haar rollen wil ze de werkelijkheid bevragen, vormgeven en veranderen. In korte flitsen van radioberichten komen de grote historische gebeurtenissen voorbij, van de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog, het McCarthy-tijdperk en rassenconflicten tot het Kennedytijdperk en de burgerrechtenbeweging. 

Shirley - Visions of Reality, vanaf 29 mei 2014 in EYE en de landelijke filmtheaters. 


 

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl