Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Image

! <3 CAMP, MAMA <3 CAMP, MOTLEY <3 CAMP

11-08-2016 Fenne Saedt

Complete puzzel: 1000, 1500, 2000 óf 5000 punten voor een complete puzzel. Mooi gezongen = extra punten. Maar ben je een puzzelstukje verloren? 5 minpunten per verloren stukje. Maak je gamemaster Johnny Gold Flavaah aan het lachen door een goede anekdote, dan krijg je bonuspunten. Tevens meet deze verschijning het gejuich van het publiek op na een nummertje karaoke met een decibelmeter, hoe hoger het gejuich in de zaal, hoe meer punten. MAAR: ben je van plan je even terug te trekken in je tent om een dutje te doen, verlies je 1 punt per minuut per persoon. Sterker nog, verlaat je het pand? 5 minpunten per minuut per persoon.
Ik ben te gast bij een bijzonder serieus potje puzzelen.

Game master Johnny Gold Flavaah
Game master Johnny Gold Flavaah

Anan Striker
Anan Striker

Het is 20:00 ’s avonds en het begint net te schemeren wanneer een jongen op zijn herenfiets de Witte de With straat in komt racen. Onder zijn arm draagt hij een slaapzak, zijn bagagedragers dragen zijn campingmatje. In alle rust wandelt hij de deuren van Showroom MAMA binnen, tien minuten later komt hij terug naar buiten gelopen in een zomers, hawaiaans bloesje. Deze jongen besteedt zijn vrije vrijdag avond niet in een van de clubs of bruine kroegen van bruisend Rotterdam, hij komt een nachtje kamperen bij Showroom MAMA.

CAMP meets campingterrein bij Showroom MAMA.
I <3 CAMP, MAMA <3 CAMP, MOTLEY <3 CAMP.
Voor twee weken lang is de expositieruimte van MAMA omgetoverd tot een camping waar de bezoeker zowel overdag als in de avond kan deelnemen aan het diverse campingprogramma en ’s nachts zelfs een nachtje kan blijven logeren in een van de door Anan Striker beschilderde tenten. Mocht je de volgende ochtend wat willen bij kleuren, dan kan dat op de door zonne-energie aangedreven zonnebank van Bart Eysink Smeets, liggend op een van de strandhanddoeken ontworpen door Wayne Horse, Mike Moonen of Tanja Ritterbex.

Bart Eysink Smeets
Bart Eysink Smeets

Tanja Ritterbex
Tanja Ritterbex, beeld: Tomas Mutsaers
Wayne Horse
Wayne Horse, beeld: Tomas Mutsaers
Mike Moonen
Mike Moonen, beeld: Tomas Mutsaers

Uitgedaagd door MAMA deden de 'Motley’s Misses' mee aan de 24 uur durende non-stop Jig Saw Karaoke marathon uit het campingprogramma. Een uitnodiging waar we geen nee op konden zeggen. Op vrijdag 5 augustus stond spelleider Johnny Gold Flavaah klaar om vijf deelnemende teams toe te juichen en strikt in de gaten te houden of zij de spelregels niet overtraden.

Vijf campingtafeltjes staan al klaar, ieder bedekt met vier in papier verpakte dozen. Welke puzzel er onder de verpakking verscholen ligt is de teams niet bekend, hoeveel punten de puzzel waard is, is tevens het aantal puzzelstukjes in de doos. 1000, 1500, 2000 en klapper op de vuurpijl: een puzzel van maar liefst 5000 stukjes. Met nog vierentwintig puzzel uren voor de boeg slaan de teams hun slag en openen een van de puzzels. Een kunstwerk van Marianne Hamersma, All The Cunning Stunts, Benjamin Li en Marijn Ottenhof komt te voorschijn.

Gemiddeld kijkt een museumbezoeker minder dan 30 seconde naar een kunstwerk. Nathalie Hartjes, directeur van Showroom MAMA, wil men met haar puzzelmarathon door het gebruik van en het specifieke formaat van de puzzel, dwingen langer naar kunst te kijken. Stukje voor stukje hebben de deelnemers dan ook geanalyseerd, bestudeerd en gepast, en op deze wijze een heel kunstwerk van top tot teen ontdekt. Vol concentratie en geduld is geen enkel detail van de kunstwerken op de puzzels onopgemerkt gebleven. Naast dit gegeven is Hartjes zelf groot puzzelfanaat en vertelt ze tijdens de opening van het festijn een aandoenlijke anekdote over een Italiaanse vlam van jaren terug met wie ze vele zomeravonden op de camping gepuzzeld heeft. Haar wens is in vervulling gegaan: twintig deelnemende puzzelaars waarvan er twaalf overeind zijn gebleven en de hele nacht door hebben gebufferd.

Tussen het puzzelen door klinkt er geschal op de achtergrond van teams die ondertussen hun longen uit hun lijf zingen in de hoop wat punten te scoren bij de decibelmeter. Pieces in me, pieces in you. Ook in dit onderdeel van de marathon heeft de puzzel de hoofdrol. Zo komen de meest bizarre nummers voorbij, van TOP40 meezingers tot Japanse hits waarin stukjes, passen en puzzelen centraal staan. Terwijl Motley’s Misses al in eigen bed waren beland, slaagde hun teamleden er toch in zich vierentwintig uur lang te concentreren op de 5000 stukjes van een puzzel. Een bijzondere prestatie: voor het eerst ooit werd ook het laatste stukje uit de puzzel, ontworpen door Marijn Ottenhof, op haar plaats gelegd, een primeur.

Marianne Hotske Hamersma, Ultra Sensational Agression
Marianne Hotske Hamersma, Ultra Sensational Agression, beeld: Tomas Mutsaers
de 5000 stukjes puzzel van Marijn Ottenhof
de 5000 stukjes puzzel van Marijn Ottenhof

 

Ook komend weekend is MAMA’s camping nog te bezoeken en kan er deelgenomen worden aan het programma.

Vrijdag 12 augustus

19.00 uur Bert Scholten
20.00 uur Mono Bros
21.00 uur Dj DUnkeLL + Broken Toaster Records

Zaterdag 13 augustus

16.00 uur Steye Felix (live from China)
17.00 uur Umgebung
20.00 uur D.Q (= dis-Qualified) (los dancing queens aka habets) onder begeleiding van de kleinste Eiffeltoren ooit
21.30 uur DJ MelodyMelody

Kosten festival: gratis! Locatie: MAMA, Witte de Withstraat 29-31, Rotterdam

Met bijdragen van: 
A Recent Writing, All The Cunning Stunts, Fatima Beker, Maarten Bel + Ko de Kok, Meeus van Dis + Bart Eysink Smeets + Steven de Peven, DJ DUnkeLL + Broken Toaster Records, Steye Felix, Stan Gonera, Marianne Hamersma, Zsa Zsa Hessels, Wayne Horse, Deen Karreman, Bob Kraaijeveld van Hemert, Meike Kurella, Benjamin Li, David Maroto, Mike Moonen, Dennis Muñoz Espadiña, Marijn Ottenhof, Tanja Ritterbex, Esther Schaminée, Bert Scholten, Anan Striker, Studio Eyesberg, Kevin de Vries, Nika van Woenzel, en vele anderen.
Samengesteld door: Marloes de Vries en Nathalie Hartjes

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl