Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Paper Podium

  • 41 twijfels van de jonge kunstenaar

    Dit artikel wordt vandaag opnieuw gepubliceerd in verband met het evenement ARTY PARTY dat aanstaande vrijdag plaatsvindt in de Melkweg. Mister Motley heeft samen met tientallen culturele instellingen meegewerkt aan de selectie van kunstenaars voor deze dag. (Kijk onderaan het artikel voor meer info)

    Het boek Eenenveertig brieven van de jonge kunstenaar, geïnitieerd en samengesteld door Roos van den Oetelaar en Renée Verberne is een reactie op het in 2007 verschenen Eenenveertig brieven aan de jonge kunstenaar, waarin adviezen stonden van ervaren kunstenaars, critici en auteurs, maar de stem van de jonge, recent afgestudeerde makers zelf ontbrak. In de nieuwe uitgave waarvan de kaft van het boek losgemaakt en opengevouwen moet worden om een tekst te onthullen en elke brief pas te lezen is door van elk het scheurrandje te doorbreken, spreken jonge kunstenaars over hun ervaring, angst, onzekerheid en vragen rondom het kunstenaarschap. Meral van de Velde schreef: “Ik hoop dan ook in de toekomst met passende trots te kunnen zeggen: ‘Ik ben Professioneel Kunstenaar’, in plaats van ‘Zoekend Worstelaar’.”

  • Heel je leven in een zwempak

    Swimming Studies is een boek over zwemmen. Vlinderslag, golvend water, zwempakken en baantjes trekken: Leanne Shapton kan het niet loslaten. Haar jeugd beschrijft ze als intense jaren waarin alles draaide om het zwemmen; slapen en eten deed ze zoveel mogelijk tussendoor. Vijf uur per dag trainen, zes dagen in de week. ‘I wasn’t the best: I was relativy fast. I trained, ate, traveled and showered with the best in the country, but wasn’t the best; I was pretty good.’ Na de selectiewedstrijden voor Olympische Spelen besluit ze te stoppen met zwemmen. De kunstacademie en de piano zijn zaken waar ze zich op gaat richten.