Gaia

Hoe verhoudt de mens zich tot zijn of haar omgeving en hoe verhoudt deze omgeving zich tot ons mensen?
Sinds een aantal jaren is er een opmerkelijke tendens zichtbaar in de hedendaagse (kunst) wereld. Schrijvers, denkers, wetenschappers en kunstenaars hebben het steeds vaker over ‘hoe om te gaan’ met het Antropoceen; het tijdperk van de dominante en overheersende mens. Er worden onderzoeken gedaan naar het gevoel van bomen, de intelligentie van planten en de macht van het object. Er lijkt een nieuwe belangstelling en waardering te ontstaan voor verhalen, mythes en vertellingen van onze voorouders waarmee de arrogante houding van de westerse mens die ‘alle wielen heeft uitgevonden’ wordt ingeperkt. Ook kunstenaars verdiepen zich in deze onderwerpen, zij lijken de toeschouwer te willen confronteren met zijn of haar dominante houding op deze aarde, ze relativeren het belang van de mens op de wereld en bieden bomen, planten, bloemen, dieren, voorouders en objecten een podium.

In de rubriek Gaia (de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen) zal mister Motley de komende drie maanden de verhouding tussen de mens en zijn omgeving onderzoeken in samenwerking met kunsthuis Syb en de Triënnale van Beetsterzwaag.

Voor vragen, opmerkingen en mogelijke bijdragen kunt u een mail sturen naar lieneke@mistermotley.nl

De Mens en de Dood in het Antropoceen

“Do not go gentle into that good night”

- Dylan Thomas[1]

Installatiekunst in het Japanse berglandschap

Deze zomer vindt de grootste kunstexpositie ter wereld plaats op het platteland van Japan. Hoe kan het dat je daar nu pas van hoort? Mogelijk omdat 'groot' hier in eerste plaats om kwantiteit gaat. Meer dan 300 Land art werken zijn opgesteld in zo'n 200 dorpen in de Echigo-Tsumari regio. Een 'Satoyama' landschap van afwisselend bergen en vlaktes dat zich uitstrekt over een opperakte van 760km2. Permanente opstellingen die elke drie jaar opleven door een triënnale festival vernoemd naar de regio: Echigo Tsumari Art Field. Over de nu zeven edities heeft de organisatie werk verzameld en architecturale opdrachten uitgegeven aan onder andere Marina Abramović, Katsuhiko Hibino, Yayoi Kusama, Olaf Nicolai, James Turrell, en als Nederlandse delegatie John Körmeling en sinds dit jaar ook Ahmet Öğüt.