Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Anne Wenzel - Damaged Goods

De serie Damaged Goods is een serie met min of meer aangetaste bustes. Een serie waarin het officiële beeld van de oorlog, de gedecoreerde mannen met hun medailles gecombineerd werd met het daadwerkelijke gezicht van de oorlog. De ranzige, desastreuze realiteit van de oorlog zoals ze bv. in het anarchistisch-pacifistische boek Krieg dem Krieg van Ernst Friedrich getoond wordt. Half afgeschoten gezichten van soldaten. Dicht genaaide wonden. De eerste stappen van de plastische chirurgie waren nog niet erg verfijnd.
Voordat ik met deze serie begon verzamelde ik de afgelopen jaren eerst beeldmateriaal. Zowel van militairen in vol ornaat, vaak van internet geplukt, als ook van bustes in diverse musea. Kunsthistorische musea zoals het Victoria and Albert Museum in Londen zoals ook militaire musea bv in Beijing. Overal, ook al is de culturele achtergrond nog zo verschillend, vind je één en dezelfde vormentaal. Er bestaat een mondiale definitie van hoe een representatieve buste eruit hoort te zien. 
Dit universele beeld werd met klei zorgvuldig in het atelier opgebouwd om vervolgens doelgericht weer af te breken. Gaten er in te scheuren, delen weg te snijden. De gaten werden uiteindelijk weer gevuld met een zelf ontwikkelde schuimende klei die in de oven tijdens het stoken lava-achtig over het beeld ging stromen. Steeds op zoek naar de perfecte balans van de glorificatie van de macht als ook de betrekkelijkheid ervan.

 

Afbeeldingen van werk van Anne Wenzel door John Stoel.

Bekijk hier de website van Anne Wenzel.