Steun hier het nieuwe seizoen van de radiopodcast Kunst is Lang.

Niek Hendrix: Study of a window

* Van alle objecten ter wereld is er maar eentje die daadwerkelijk twee dimensionaal is; de schaduw. De schaduw, de plek waar geen licht is, toont het silhouette van het figuur dat in ze felle zon staat. Ondanks dat het slechts een zwart gat is herkennen we de figuur, we weten wie het is. We zien hoe het haar zit, waar de ogen, de neus en de mond zitten. De schaduw is slechts één van de vele structuren waarop we beelden begrijpen.

* Er zijn culturen die slechts 3 kleuren kennen, donker, licht en rood. In veel culturen wordt er ook geen onderscheid gemaakt tussen groen en blauw. Het was zelfs tot in de late Middeleeuwen zo dat in de Westerse wereld blauw werd gezien als een lichte vorm van zwart. Ondanks dat we hele melodielijnen uit het hoofd kunnen leren, hebben we slechts een beperkt kleurenbegrip en kleurgeheugen.

* Nomadische herders in Zuid Ethiopië werden geobserveerd dat toen ze postkaarten kregen, ze deze altijd zo vast hielden dat de horizon verticaal was.

* Lang werd er gedacht dat de vroegste kunstenaars in de grotten mannen waren. Na onderzoek van de handpalmen die op de wanden te zien waren bleken het hoofdzakelijk vrouwen te zijn geweest die de eerste grotschilderingen gemaakt hebben.