Mister Motley heeft een boek gemaakt. Koop hier 'Dit is een vertaling'.

Image

Stoere werken in de Leidse Meelfabriek

28 Oct 2013 Lauranne Staat

Guido Winkler
Guido Winkler

Een paar jaar geleden woonde ik vrijwel tegenover de Leidse Meelfabriek. Vanaf dag één heeft het gebouw me ontzettend tot de verbeelding gesproken. Hoe het ligt aan het water van de singel, groot en stoer, met geometrische muurschilderingen in de primaire kleuren rood, blauw en geel, en een gigantische zonnewijzer op een andere gevel. Slechts zelden is het voor publiek toegankelijk, maar gisteren opende de oude fabriek haar deuren voor een tentoonstelling met werk van twaalf Leidse kunstenaars.

Iede Reckman
Iede Reckman

Inge Reisberman
Inge Reisberman

Flore de Koning
Flore de Koning

Met witte verf op de grond geschreven teksten ('Ondertiteling' door Simone de Jong) en lijnen loodsen je door de tentoonstelling heen, in een route die kriskras door de verschillende gebouwen van het complex gaat en maar liefst vijf verdiepingen beslaat. De lijnen wijzen je de weg, terwijl de teksten je van historische achtergrondinformatie over vervlogen tijden en het dagelijks werk in de Meelfabriek voorzien. De kunstwerken die je op je weg tegenkomt gaan een interessant samenspel aan met het ruige, industriële decor en de hier en daar nog aanwezige authentieke machinerie van de fabriek. Soms lopen de kunst en de karaktertrekken van de fabriek zo natuurlijk in elkaar over, dat het niet helemaal duidelijk is waar het één ophoudt en het ander begint en je de spinnenwebben voor de ramen, de oude machines, de door kraak- en hangjongeren achtergelaten graffiti-tekeningen, en het patroon dat de plassen onder de dragers van het gebouw vormen vanuit een nieuw licht bekijkt. 

De tentoonstelling is gedurende drie weekenden in de maand september te bezoeken. Een ideale bezigheid voor een grijze, regenachtige middag, want stiekem wint de fabriek daarmee nog een beetje extra aan sfeer. Je hoeft alleen maar droog over te komen, en dan kun je je urenlang in -en onder- het monumentale pand vermaken. 

Maarten Overdijk
Maarten Overdijk

'Leidse kunstenaars in de Meelfabriek'

De tentoonstelling is open op de volgende zaterdagen en zondagen, van 12.00 tot 17.00 uur:
14 & 15 september (Open Monumentdagen)
21 & 22 september
28 & 29 september (de Kunstroute)

Deelnemende kunstenaars:
Maurice Braspenning, Iemke van Dijk, Hanneke Francken, Marjolein van Haasteren, Koen Hauser, Simone de Jong, Iede Reckman, Inge Reisberman, Maarten Overdijk & Flore de Koning, Guido Winkler en Izaak Zwartjes.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Museum De Lakenhal te Leiden. Klikhier voor meer informatie over het initiatief. 

Koen Hauser
Koen Hauser

Guido Winkler
Guido Winkler

Hut aan de gevel door Izaak Zwartjes (de kunstenaar hield zich voor de opening van de tentoonstelling enige dagen op in de hut)
Hut aan de gevel door Izaak Zwartjes (de kunstenaar hield zich voor de opening van de tentoonstelling enige dagen op in de hut)

Maurice Braspenning
Maurice Braspenning

Hanneke Francken
Hanneke Francken

Ook adverteren op mistermotley.nl? Stuur dan een mail naar maurits@mistermotley.nl