
De kunst op zijn kop – op atelierbezoek bij Frans Franciscus
Frans Franciscus kijkt op zijn manier naar de christelijke tradities en laat zien dat het leven vandaag de dag andere prioriteiten kent dan in het verleden. Bij zijn schilderijen vermeldt hij onomwonden aan welke voorgangers ze zijn ontleend – van Jan van Scorel, tot Girodet, Rubens en Jan Lievens – zodat je kunt nagaan hoe hij bestaande composities naar zijn hand zet door ze een contemporaine invulling te geven.
“Mijn schilderijen worden niet bevolkt door enkel witte mensen, want zo ziet de wereld er toch niet uit?

Mag je een niet-westers perspectief verwachten van het Rijksmuseum? Een mailwisseling over Revolusi!
Deze mailwisseling vloeit voort uit gesprekken tussen Miko Veldkamp en Jeanette Bisschops over hun verhouding tot de Nederlandse positionering in de (kunst)wereld, rondom thema’s als identiteit en geschiedenis. De kunstenaar en curator mailden elkaar over Revolusi! in het Rijksmuseum, een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-‘49) “gezien door de ogen van mensen die het meemaakten.”

Stapelende melodieën – over het werk van Nikolay Karabinovych
Kunstenaar Nikolay Karabinovych raakt in zijn werk aan complexe persoonlijke en collectieve geschiedenissen. Hij poogt deze zichtbaar te maken, te gedenken…



‘Het is lastig als hetgeen je wilt normaliseren altijd wordt uitgelicht’ – in gesprek met Christian Yav
Rita Ouédraogo interviewt voor haar serie ‘Hoe hoog zijn de muren’ danser en choreograaf Christian Yav

Rietveld Review(ed), videoportretten van recent afgestudeerde kunstenaars (deel 2)
In een reeks videoportretten, gemaakt door Luuk Heezen en Rik Lauwen, tonen recent afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie hun afstudeerwerk uit 2021. De komende maand publiceert Mister Motley wekelijks drie van deze videoportretten. In dit tweede deel bespreekt Natasja Wagendorp het werk van Mica Pan, Jun Ortega en Karly Gerharts.

Tony Markus Sacharias: ‘De doorgegeven trauma’s die de Molukse geschiedenis kenmerken, zijn de reden dat ik moeite heb me uit te spreken.’
Voor Tony Markus Sacharias vormde het contrast tussen de stilte die de pandemie met zich meebracht en het geluid van de Black Lives Matters-protesten in 2020 een persoonlijk en professioneel breekpunt.

Ik wil een constant orgasme in een prachtig lichaam
Dagmar Bosma bespreekt hoe het fysieke en psychische lichaam samenhangen. Hen kijkt hoe ons beeld over het lichaam is gevormd door filosofen als Nietzsche en Spinoza en gaat in op de krachtige kwetsbaarheid van trans*lichamen in het werk van verschillende kunstenaars.

Koes Staassen
In de zachte potloodtekeningen van Koes Staassen is een grote rol voor het naakte lichaam weggelegd. Hij begon met het […]

De kracht van queer orkanen – in gesprek met Ada M. Patterson over hun werk, queerness en klimaatverandering
Alle gezichten van de figuren in de tentoonstelling The Whole World is Turning van Ada M. Patterson waren bedekt door…
Julius Thissen
Julius Thissen onderzoekt in zijn werk onder meer het begrip mannelijkheid, bijvoorbeeld via performances waarvoor hij in de huid van […]

De enige gay in het dorp
Ik ben geboren in een dorp zonder stoplichten. Het telt twee cafés, twee kerken, één supermarkt, een museum, snackbar en…

Gluren door een sleutelgat
Een goede vriendin vertelt vaak anekdotisch over haar vader, die bij een filmavondje met het gezin de gewoonte heeft om,…

Artistiek Hiv/aids-activisme van nu
Aids is all of us,Not just yourself.Aids is all of us,Not just your sex.Aids is all of us,Not just your…