
The Camera as Embodied Knowledge – over Narrating Haitian Memories
Rita Ouédraogo is curator bij Framer Framed en schreef een artikel naar aanleiding van de tentoonstelling KAZAL – Narrating Haitian Memories. Een Engelstalig essay over de camera als verteller en drager van herinneringen.

Een archeoloog van onze foute tijd — uit ‘Weten wat je ziet’ van Alex de Vries
Nu onze nieuwe publicatie ‘Weten wat je ziet’ is verschenen, publiceren we regelmatig interviews uit deze bijzondere uitgave met dertig atelierbezoeken van Alex de Vries. ‘Weten wat je ziet’ is een verzameling interviews die een uniek, veelkleurig portret vormen van de hedendaagse kunstwereld, waar de lezer in kan blijven grasduinen. Bestel je exemplaar hier.

De kunst op zijn kop – op atelierbezoek bij Frans Franciscus
Frans Franciscus kijkt op zijn manier naar de christelijke tradities en laat zien dat het leven vandaag de dag andere prioriteiten kent dan in het verleden. Bij zijn schilderijen vermeldt hij onomwonden aan welke voorgangers ze zijn ontleend – van Jan van Scorel, tot Girodet, Rubens en Jan Lievens – zodat je kunt nagaan hoe hij bestaande composities naar zijn hand zet door ze een contemporaine invulling te geven.
“Mijn schilderijen worden niet bevolkt door enkel witte mensen, want zo ziet de wereld er toch niet uit?

Lana Mesić
Lana Mesić probeert in haar fotografisch werk het onzichtbare weer te geven. Door op zoek te gaan naar wat mensen onder het goddelijke verstaan bijvoorbeeld, of naar hoe vergiffenis eruitziet in een ontmoeting tussen betrokken van de Rwandese genocide in 1994. En ook, in eerste instantie zeer tegen haar eigen zin, naar uitingen van haar eigen Kroatische identiteit, die ze volgens de wet gezien heeft ingeruild voor de Nederlandse.

Sjoerd Martens
Sjoerd Martens is gefascineerd door de sporen die we als mens achterlaten. Hij legt ze vast en geeft ze een podium. Dit doet hij door ze soms te presenteren als documentaire foto’s, maar ook als fotocollage, animatie of videowerk.


Meryem Slimani
Meryem Slimani was te gast in Kunst is Lang. Ze is fotograaf en legde voor het project Umi haar 67-jarige moeder Najate vast in hippe outfits: een bonte mix van streetwear, traditionele Marokkaanse kleding, knalroze hakken, jurken in tijger- of slangenprint en steeds een hoofddoek in bijpassende kleuren. Het zijn vrolijk stemmende foto’s, waarvan er één is opgenomen in de zogenaamde Eregalerij van de Nederlandse Fotografie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam

Guerillakunst in de straten van Google Maps
Tot voor kort had ik een slimme speaker, die na het uitspreken van de woorden ‘’Oké, Google…’’ zou moeten luisteren…

Eco-kunst in het voetspoor van Joseph Beuys – over ‘Rettet den Wald!’ in Museum Het Valkhof
Naar aanleiding van Beuys’ 100e verjaardag belicht Museum Het Valkhof de erfenis van Beuys: hoe hij zich als een van de eerste eco-kunstenaars profileerde en hoe hedendaagse kunstenaars in zijn voetsporen zijn getreden om de natuur te redden. Natasja Wagendorp schrijft namens Mister Motley over de tentoonstelling “Rettet den Wald!”.

Gaan – een kort verhaal op basis van ‘Sorry, We’re Closed’ van Sabrina Bongiovanni
Maartje Wortel en Maurits de Bruijn schreven een kort verhaal dat voortvloeide uit het lockdownfotoproject van Sabrina Bongiovanni.


Ik weet dat ik je zie
Kunstenaar Eva Lute vraagt zich in haar scriptie af of we menselijk kunnen worden door de camera?

Wat het water te zeggen heeft
Door het afstudeerwerk van de kunstacademies van dit jaar stroomde het water, Persis Bekkering zag overal weelderige waterwezens, fantasievol of juist confronterend realistisch, en vroeg zich af: Wat hebben we tegenwoordig met water?

Fiona Tan
Fiona Tan vertelt in Kunst is Lang over de rol van beelden in onze samenleving, het verstrijken van tijd en de manier waarop herinneringen en geschiedenissen worden gemaakt.

Een fotoboek als een overlopende kom soep: de foto’s van Nick Sethi
In de tentoonstelling Infinite Identities. Photography in the Age of Sharing in Huis Marseille zou nu het werk van acht kunstenaars en…